UE / Nato

Neutralitatea nu te protejează de ruși! Finlanda şi Suedia pe cale să solicite aderarea la NATO în zilele următoare

Mişcarea ar putea fi o condiţie prealabilă pentru o prezenţă militară sporită în regiune, au spus surse ale agenţiei.

Finlanda îşi poate anunţa oficial intenţia de a se alătura NATO încă de joi, iar Suedia va urma probabil exemplul în curând. Acest lucru a fost raportat joi de Reuters , citând surse diplomatice.

Se aşteaptă ca aliaţii NATO să aprobe rapid aderarea acestor ţări, au declarat cinci oficiali, agenţiei. Această mişcare este de aşteptat să fie o condiţie prealabilă pentru o prezenţă militară sporită în regiune în cursul anului de după ratificare.

După cum s-a raportat anterior, o analiză interpartitică a situaţiei în domeniul politicii de securitate va fi gata în Suedia pe 13 mai, Partidul Muncitorilor Social Democraţi din Suedia (SDRPS), aflat la guvernare, urmând să decidă aderarea la NATO pe 15 mai. Mulţi membri ai SDRPSH, inclusiv prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, în lumina situaţiei din Ucraina, sunt în favoarea renunţării la politica de nealiniere şi a aderării Regatului la alianţă.

În Finlanda, majoritatea deputaţilor parlamentului s-au pronunţat deja în favoarea aderării republicii la bloc. O posibilă decizie cu privire la oferta Helsinki-ului va fi luată în comun de Preşedinte şi Guvern.

Miercuri, postul de televiziune finlandez YLE, citând Biroul preşedintelui Finlandei, a raportat că preşedintele Sauli Niinistö şi prim-ministrul Sanna Marin îşi vor anunţa poziţia cu privire la apartenenţa ţării la NATO într-un comunicat de presă comun care va fi publicat joi. Este de aşteptat ca declaraţia Preşedintelui şi a Primului Ministru să deschidă calea unor declaraţii pozitive din partea grupurilor parlamentare cu privire la problema aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *