New Delhi va restricționa utilizarea vehiculelor pentru a reduce poluarea aerului.
Orașul indian Delhi va restricționa utilizarea vehiculelor săptămâna viitoare pentru a reduce poluarea în creștere, în condițiile în care calitatea aerului din capitală a rămas periculos de nesigură pentru a treia zi consecutiv, în ciuda eforturilor de reducere a poluării.
New Delhi se numără printre cele mai poluate orașe din lume în fiecare an, înainte de debutul iernii, când vânturile calme și temperaturile scăzute rețin poluanții proveniți din surse precum vehiculele, industriile, praful din construcții și reziduurile de recoltă care ard pe câmpurile din apropiere.
Un smog gros a învăluit luni dimineața devreme secretariatul federal și palatul președintelui din inima orașului și a redus vizibilitatea în alte părți, în timp ce indignarea publică față de calitatea periculoasă a aerului a crescut, iar orașul a prelungit închiderea școlilor primare până la 10 noiembrie.
Administrația locală a declarat că va impune regula “par-impar” pentru vehicule în perioada 13-20 noiembrie pentru a atenua nivelul de poluare care se așteaptă să crească după festivalul hindus Diwali din 12 noiembrie, când se aprind adesea petarde în ciuda interdicției.
Regula va permite vehiculelor cu numere de înmatriculare impare să circule pe șosele la date impare și, în mod similar, vehiculelor cu numere pare în zile alternative.
Experții de mediu au declarat anterior că regula, care a fost impusă de mai multe ori cu unele variații începând cu 2016, a fost mai eficientă în decongestionarea drumurilor și mai puțin eficientă în reducerea poluării.
“Având în vedere poluarea în creștere, în Delhi va fi impusă o regulă pară-impară”, a declarat presei Gopal Rai, ministrul local al mediului, adăugând că marți va avea loc o întâlnire cu poliția și departamentul de transporturi pentru a decide asupra implementării.
Luni, calitatea aerului a fost “severă” pentru a treia zi consecutivă în oraș, făcându-l al doilea cel mai poluat oraș din lume, după Lahore din Pakistan, potrivit unei compilații în timp real realizată de grupul elvețian IQAir.
Cu toate acestea, un meci din cadrul Cupei Mondiale de cricket, care a implicat Sri Lanka și Bangladesh, a avut loc luni în oraș, organizatorii instalând purificatoare de aer în vestiarele jucătorilor și folosind stroitoare de apă pentru a reduce poluanții din aer.
O analiză a 25 de studii de cercetare realizată de revista Down To Earth, publicată duminică, a arătat că o calitate slabă a aerului este o cauza pentru o greutate scăzută la naștere, nașteri premature, nașteri de copii morți, întârzieri în dezvoltare, creștere limitată la copii și chiar deces.