InternaționalRăzboiUcraina

Ucraina a primit aproximativ 20 de rachete ATACMS

Publicația americană New York Times a oferit noi detalii despre transferul rachetelor americane ATACMS către Ucraina. Printre altele, publicația scrie, citând oficiali occidentali, că Ucraina a primit aproximativ 20 de astfel de rachete. Până acum, mesajele au inclus cuvântul „mai multe”.

Informațiile despre transporturi au fost ținute secrete pentru a reduce riscul unor atacuri rusești și, de asemenea, pentru a încerca să prindă armata rusă prin surprindere, scrie New York Times.

Astfel, potrivit ziarului, Statele Unite au predat armatei ucrainene o versiune timpurie a rachetei, echipată cu un focos cluster care conține 950 de submuniții.

În această vară, Statele Unite au anunțat furnizarea de muniții cu dispersie către Ucraina, care sunt interzise în multe țări din întreaga lume. Statele Unite nu au semnat convenția de interzicere a munițiilor cu dispersie, dar probabilitatea utilizării acestora de către armata americană era extrem de redusă. Acest lucru a devenit, de asemenea, un factor important în discuția privind furnizarea de rachete către Ucraina.

Potrivit publicației, teama de a provoca un răspuns rusesc nu a fost singurul motiv pentru care administrația Joe Biden a refuzat atât de mult timp cererile ucrainene de ATACMS.

În special, secretarul Apărării, Lloyd Austin, care s-a opus livrării, a subliniat că Statele Unite dispun doar de o cantitate limitată de astfel de rachete, iar furnizarea lor către Kiev ar putea duce la o diminuare a capacității de apărare. În plus, era necesar să se țină cont de problemele bugetare – fiecare astfel de rachetă costă aproximativ 1,5 milioane de dolari.

Drept urmare, Austin a fost de acord să furnizeze doar această versiune de ATACMS, care are o rază de acțiune de doar aproximativ 160 km și este echipată cu muniție cu dispersie care poate provoca daune maxime țintelor neprotejate, cum ar fi avioanele, scrie publicația.

„Cazul clar de utilizare” a ATACMS – pentru lovituri ale forțelor aeriene ucrainene împotriva bazelor aeriene rusești – a devenit, de asemenea, un factor important în luarea deciziei, se mai arată în articol.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *