Actualitate

NEZAVISIMAIA GAZETA: Rușii își vor alege președintele după principiul „doar de n-ar fi mai rău”

Problemele interne – fie că e vorba de scandalurile de corupție la vârf, de problemele cu medicina în regiuni, de grevele muncitorilor, dar și de nivelul scăzut de trai al rușilor în general, de a cărui creștere ar trebui să se preocupe candidații la președinție – nu se regăsesc între temele de actualitate.

Absența unei concurențe politice în țară a lipsit societatea de dialogul despre propriul viitor

În ajunul alegerilor atenția cetățenilor continuă să fie îndreptată asupra situației din Siria, Ucraina și alte țări sfâșiate de conflicte. Ideea “la ei este și mai rău” funcționează extrem de bine – chiar și în contextul situației depresive din economie și a salariilor mizere ale bugetarilor, Federația Rusă pare încă în ochii cetățenilor Rusiei ca un bastion al stabilității, notează Rador cu referire la un articol publicat în Nezavisimaia Gazeta.

Nimeni dintre cetățenii Rusiei nu-și pune în mod special întrebări referitoare la viitor. Pur și simplu pentru că din cauza imprevizibilității autorităților este un lucru neproductiv să faci prognoze pentru mai mult de o săptămână. Situația în economie – fie că e vorba de cursul rublei, ori în politică – fie că e vorba de viitorul candidatului, se poate schimba radical dintr-o singură trăsătură de condei a primului om în stat.

Orice ar spune propaganda, depresia se simte și în societate și în politică. Cu mai puțin de un an înainte de alegeri și-au anunțat dorința de a intra în lupta pentru putere doar trei oameni din cei 140 de milioane ai țării. Dintre care unul, opozantul Aleksei Navalnîi, conform legii în vigoare, nu poate candida la prezidențiale, fapt care de asemenea demonstrează limpede nivelul concurenței politice. Liderul de neînlocuit al Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a participat la alegerile prezidențiale deja de mai multe ori, iar populația îl percepe nu ca pe o alternativă, ci mai degrabă ca un atribut obișnuit al campaniei. Puțini cei care știu de candidatura fondatorului partidului “Iabloko“, Grigori Iavlinski, din pricina rarelor sale apariții la televiziune.

În afară ce Iavlinski și de Navalnîi, a început neoficial campania și președintele Vladimir Putin, lucru care se poate observa din activitatea sa tot mai intensă. Acțiunile lui Putin sunt, totuși, cele obișnuite – propaganda i-a creat deja de mult imaginea de “singurul lider puternic“ existent în țară, imagine pe care el și-o păstrează cu succes în actualele deplasări pe care le face în regiuni. Promisiunile “la obiect” ale președintelui – “să facă ordine aici“ și “să plătească salariile acolo“ sunt deocamdată pe placul populației. Deși este evident faptul că autoritățile nu propun acum nici vreo strategie de dezvoltare a țării pe termen lung sau planuri concrete de îmbunătățire a vieții societății. 

Citiți în continuare pe radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *