Externe

Niciodată nivelul securităţii ţării nu a fost mai mare…

Astfel, dacă Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, consideră că Sistemul e „un element extrem de important pentru securitatea continentului european şi a Americii”, dacă ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că acest acord este „un parteneriat strategic pentru secolul 21”, iar preşedintele român Traian Băsescu a menţionat că „niciodată în istoria României nivelul securităţii ţării nu a fost mai mare”, în estul continentului semnarea acordului a provocat reacţii bolnăvicioase.
„Acest eveniment, se arată într-un comunicat al MAE rus, face şi mai actuală necesitatea de a obţine din partea SUA şi a NATO garanţii că sistemele antirachetă din Europa nu vor fi îndreptate împotriva forţelor strategice nucleare ruse”. Şi dacă MAE rus încearcă să respecte limbajul diplomatic, presa afiliată Kremlinului titrează deschis că scutul american, ale cărui elemente vor fi amplasate şi în Turcia, este asemenea unei anaconde ce înconjoară Rusia. Mai mult, unii analişti ruşi recomandă ca interceptoarele americane din România să fie considerate drept „ţinte privilegiate pentru rachetele ruseşti”… Aceasta, în pofida faptului că atât SUA, cât şi NATO au subliniat în repetate rânduri că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Ieri, în cadrul unei întâlniri neformale cu presa, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a venit cu detalii referitoare la Acordul semnat marţea trecută între SUA şi România, menţionând încă o dată caracterul defensiv al Scutului antirachetă de la Devenselu şi faptul că acesta, sub nicio formă, nu va afecta Republica Moldova. Detalii în materialul de mai jos.

(S. Ş.)

Sistemul american din România este unul strict defensiv

Acordul privind amplasarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România constituie baza juridică necesară pentru a permite participarea României la proiectul american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa (European Phased Adaptive Approach to Missile Defense- EPAA) şi pentru amplasarea unor elemente ale Sistemului antirachetă american în localitatea Deveselu, jud. Olt. Rolul Acordului e să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni ce decurg din instalarea şi funcţionarea Sistemului.


Garanţii ample de securitate pentru România

Preambulul Acordului cuprinde referiri ample la Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi dezvoltarea în continuare a acestuia, precum şi la viziunea comună a unui Parteneriat Strategic mai extins şi mai profund, inclusiv dezvoltarea mecanismelor consolidate de consultări politice şi militare pentru a ameliora securitatea reciprocă a părţilor. Textul confirmă angajamentul celor două părţi de a participa la sistemul de apărare antirachetă dezvoltat în cadrul NATO. Sunt menţionate principiile pe care le-a promovat constant România în cadrul NATO în relaţie cu apărarea antirachetă: solidaritatea, principiul indivizibilităţii securităţii, faptul că sistemul NATO antirachetă acoperă întregul teritoriu al Alianţei (spre deosebire de proiectul antirachetă anterior), precum şi populaţiile şi forţele europene ale NATO. E menţionată ideea pentru care atât România, cât şi SUA au militat, şi anume, că sistemul NATO e o misiune-cheie a Alianţei. Practic, după ce Sistemul NATO antirachetă va deveni operaţional, Sistemul din România va fi plasat sub controlul NATO, iar Baza de la Deveselu va deveni o locaţie NATO.

Sunt reconfirmate natura exclusiv defensivă a Sistemului şi conformitatea utilizării sale cu Carta ONU; se afirmă necesitatea de a conjuga şi spori eforturile părţilor în vederea legitimei apărări individuale şi colective, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale; se spune că ambele ţări derulează o cooperare în domeniul securităţii care nu se reduce la proiectul antirachetă. Se consacră juridic interesele comune în materie de apărare şi se recunoaşte expres că participarea României contribuie direct la creşterea securităţii SUA, a României, a NATO etc. Textul consacră garanţii ample de securitate pentru România, în contextul oferit de NATO şi Tratatul său fondator din 1949, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresă a angajamentului ferm al SUA de a apăra teritoriul României, prin intermediul sistemului antirachetă, atât contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cât şi contra unui atac efectiv.

Deveselu rămâne o bază românească

Se prevede expres că România va continua să exercite toate atributele suveranităţii asupra Bazei, care este şi rămâne o Bază românească (Acordul nu creează o bază americană în România). Baza este sub comandă românească, exercitată de un Comandant român. Textul include confirmarea expresă a faptului că în Bază nu vor fi întreprinse acţiuni ce ar încălca suveranitatea sau legile statului român şi că toate operaţiunile întreprinse vor respecta cerinţele de protecţie a sănătăţii şi siguranţei publice. De asemenea, toate clădirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau îmbunătăţite de forţele SUA, sunt proprietatea României.

Părţile reconfirmă că Sistemul va fi utilizat exclusiv pentru scopuri de legitimă apărare, în conformitate cu dreptul internaţional. E stabilit un mecanism complex şi complet de consultări şi informare privind sistemul de apărarea antirachetă, atât în context NATO, cât şi în plan bilateral. Totodată, se prevede formarea şi instruirea militarilor români în comanda, controlul şi în operarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv privind interceptorii, cu scopul de a dobândi cunoştinţe de fond necesare în dezvoltarea aranjamentelor de comandă şi control preplanificate pentru operaţiuni de apărare împotriva rachetelor balistice şi cu privire la funcţionalităţile complete ale sistemelor de apărare împotriva rachetelor balistice. Totodată, este prevăzut acordul SUA pentru înfiinţarea unei poziţii de ofiţer român de legătură în cadrul Comandamentului European al SUA.

Reglementări de Mediu, Sănătate şi Siguranţă

Dispoziţiile cuprind un angajament clar şi expres al părţilor de a asigura protecţia mediului natural şi a sănătăţii umane. Acordul oferă garanţiile necesare că activitatea desfăşurată în Baza de la Deveselu nu pune în pericol sănătatea persoanelor şi mediul înconjurător. Textul reflectă ultimele evoluţii din dreptul mediului – conform principiului precauţiei, părţile angajându-se să aibă o abordare preventivă cu privire la protecţia mediului. Este stipulată posibilitatea ca aceste prevederi să fie dezvoltate în continuare, printr-un Aranjament de Implementare.

Textul prevede că Acordul va fi încheiat pe o perioadă nedeterminată. Acordul este încheiat la nivel de stat, ceea ce indică importanţa domeniului reglementat de acesta pentru cele două părţi. Acordul va fi supus ratificării Parlamentului României, conform legii 590/2003 privind tratatele. Acordul este încheiat atât în limba română, cât şi în engleză, ambele texte având aceeaşi valoare juridică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *