Bună Dimineața

Nicolae Avram și destinul nostru european

Nicolae Avram nu este un anonim în Chișinău, mulți îl cunosc ca patron al Restaurantului-muzeu ”Vatra neamului” din centrul orașului. Mai puțin însă îl cunosc pe Nicolae Avram ca om preocupat de cultură. Plătind și el tribut unei modestii care-i caracterizează pe oamenii care sunt cu adevărat preocupați să realizeze ceva original și durabil în viață, acest om preferă să rămână în umbră. Prieten buni cu lumea artistică de la Chișinău – actori, cântăreți, scriitori – Nicolae Avram întotdeauna preferă să-i pună în valoare pe aceștia decât pe sine.

Îl cunosc de mulți ani pe acest om, îi cunosc frământările și preocupările, de mai multe ori mă gândeam să scriu ceva despre el dar de fiecare dată mă opream, așteptând parcă să se producă ceva foarte important în viața lui. Și iată că acest „ceva” e pe cale de a se produce: în curând domnia sa va lansa un proiect fără precedent în R. Moldova numit ”Moldova, cultură și destin european”, care va fi, fără exagerare, cel mai spectaculos eveniment cultural-istoric și educativ-patriotic organizat vreodată în R. Moldova.

Cititorul nu va înțelege prea multe dacă îi voi spune că în linii mari scopul acestui proiect este de a promova imaginea R. Moldova pe plan internațional prin intermediul valorilor artistice și a managementului cultural; nu va înțelege prea multe, de asemenea, dacă îi voi spune cititorului că prin acest proiect Nicolae Avram vrea să demonstreze că există oportunitatea creării și dezvoltării businessului pe segmentul cultural autohton. De aceea, publicația noastră se angajează că în unul din numerele viitoare să ofere cuvântul însuși autorului acestui inedit proiect. Ceea ce consider eu util să le comunic cititorilor la această etapă e că proiectul se va desfășura la Complexul etno-cultural „Vatra” (între Strășeni și Bucovăț, în vecinătatea Restaurantului „La Bădiș”) cu o capacitate de 10000 de vizitatori, cu o creștere dinamică în următorii ani.

Am spus mai sus că denumirea acestui extraordinar proiect este „Moldova, cultură și destin european”. Vreau să insist asupra unui lucru în acest context: cultură înseamnă cu mult mai mult decât ne-am obișnuit noi să înțelegem în mod tradițional. La fel și destin. Octavian Paler scria undeva că „un destin omenesc e mai mult decât un drum care leagă o copilărie de un mormânt”. Noi toți parcurgem acest drum, dar nu toți avem un destin, un destin în sensul unei vieți trăite în zbuciumul creației.

Nicolae Avram are un destin și este un destin și eu îi doresc sincer ca el să și-l împlinească. Asta îi doresc eu azi, în ziua lui de naștere.

Nicolae Avram (al treilea din dreapta) la intrarea în Palatul Cotroceni, București, 27 martie 2004.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *