Nicolae Glib: Tot cu cântecul mă ţin…
În anii 1969-1972 e solist în orchestra Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Joc” al Filarmonicii, apoi – în orchestrele de muzică populară „Folclor” (1972-1985) şi „Lăutarii” (1985-1996). A mai activat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”. Este artist emerit al R. Moldova (1980), artist al poporului din R. Moldova (1990), distins cu Medalia „Meritul Civic” (1993) şi Ordinul „Gloria Muncii” (1996), iar la sfârşitul anului 2010, printr-un decret prezidenţial – cu „Ordinul Republicii”.
Harnicul şi distinsul interpret de muzică populară Nicolae Glib este unul dintre puţinii artişti din R. Moldova care, cu mulţi ani în urmă, a revenit în satul de baştină – Pepeni, Sângerei -, unde a fost primar, apoi viceprimar. Însă de cântec nu s-a lăsat. A cântat şi continuă să cânte în toată România şi R. Moldova – la concerte, nunţi şi ceremonii de familie.
„Eu tot fac ce fac demult. Tot cu cântecul mă ţin. În ultimul timp, l-am luat şi pe feciorul meu, Isidor, să cântăm împreună. Isidor a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, iar acum e student la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Mai am un fecior – Viorel, student la Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Economie, care acum e în Statele Unite ale Americii în cadrul Programului „Work and Travel”. Aştept să se întoarcă acasă ca să evoluăm în grup. Vrem ca împreună să promovăm cântecul popular şi, mai cu seamă, şlagărele noastre vechi: „M-am pornit la Chişinău”, „Chiriac s-ar însura”, „Bună-i brânza din burduf”, „Frunzişoară de pelin” ş.a.”, ne-a spus marele rapsod.
Artistul a început să apară în scenă împreună cu feciorul său anul trecut, la Gala decernării premiilor „Potcoava de aur”, apoi – la cei 40 de ani ai Orchestrei „Lăutarii”, precum şi la 70 de ani ai Postului de radio Iaşi. Pe 9 decembrie au evoluat din nou la „Potcoava de aur”, la Palatul Naţional, fiind acompaniaţi de Orchestra „Busuioc Moldovenesc”, dirijată de Mihai Amihalachioaie.
„Isidor are o voce extraordinară. Visăm să înregistrăm împreună un CD cu şlagăre vechi basarabene şi cântece de petrecere. Intenţionăm să dăm o viaţă nouă cântecelor de altădată, uitate de lume. Avem un folclor foarte bogat care, dacă e bine îngrijit şi pus la punct, capătă o nouă viaţă. În rest, ce să vă mai zic? Cânt la toată lumea cu drag…”, ne-a mai spus maestrul.
Nicolae Glib este interpretul pieselor „M-aş face cioban la oi”, „Am fost pe la mine-n sat”, „Sunt fecior de harnic neam”, „Pădure şi iar pădure”, „Aşa trec zilele mele”, „Doar o viaţă are omul”, „Frunză verde fir lalea”, „Bate toba mărunţel”, „Miresuica mea”, „Să vă spun ce s-a-ntâmplat”, „Acolo jos între vâlcele”, „Hai, flăcăi, cu toţi la joc”, „Gândul deseori mă duce” ş.a., cunoscute de melomanii de pe ambele maluri ale Prutului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!