Opinii și Editoriale

Nicolae Negru: „Nu e greu de ghicit cine putea să-i unească pe Plahotniuc, Dodon și Șor într-o singură echipă, împotriva Maiei Sandu”

Fostul lider democrat Vlad Plahotniuc și-ar fi anunțat revenirea în politică la sugestia Moscovei, iar acum, alături de Igor Dodon și Ilan Șor, trebuie să pună umărul la răsturnarea guvernării Partidului Acțiunii și Solidaritate și Maiei Sandu. De această părere este editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

Potrivit lui Negru, includerea în lista „Global Magnitsky Act” l-a determinat pe Plahotniuc să accepte oferta rușilor.

„Motivul apariției lui Vlad Plahotniuc e clar: el vrea să pună umărul la protestul lui Șor ca să răstoarne guvernarea PAS. Se vede că cineva i-a făcut o ofertă pe care el a acceptat-o și s-a înrolat alături de Șor și Dodon. Nu e greu de ghicit cine putea să-i unească pe acești trei „mușchetari” ai banului într-o singură echipă, împotriva Maiei Sandu. Nu întâmplător atitudinea lui Plahotniuc față de războiul din Ucraina coincide cu a putinistului Dodon și nu întâmplător el nu mai ține minte ce era în faimosul ”kuliok” pe care i l-a transmis lui Dodon în 2019.

Posibil, Moscova i-a promis să-l scape de închisoare, să-i ofere o insulă salvatoare, dacă acceptă să lupte de partea ei. Se vede că includerea în lista „Global Magnitsky Act” a grăbit decizia lui Plahotniuc, l-a determinat să iasă la rampă și să anunțe în gura mare că se mută în tabăra Rusiei, crezând că membrii Partidului Democrat o să-l urmeze. Se poate vorbi despre o frăție a escrocilor, corupților și tâlharilor întru salvarea de justiție, sub steagul lui Putin”, a consideră editorialistul nostru.

De asemenea, Nicolae Negru pune la îndoială calitățile de manager ale lui Plahotniuc, după ce acesta a spus că revine în politică pentru a redresa situația.

„Interviul dezamăgește prin suficiența, lauda de sine a intervievatului, el se crede un Napoleon exilat pe insula Elba, așteptat de popor. Vorbește mult despre calitatea sa de manager al situațiilor de criză, de om de afaceri, dar fără a aduce exemple, punând cititorul în situația să ghicească: ce afaceri, în afară de cele preluate ostil, prin tot felul de scheme, a ridicat Plahotniuc, de ce se laudă așa de tare? „Ce fabrică, ce uzină, ce întreprindere a pus el pe roate până acum?” – se întreabă cititorul. Și, desigur, el nu explică abuzurile, ticăloșiile pe care le-a comis, de ce a anulat rezultatele alegerilor din Chișinău, de ce i-a trimis la închisoare pe profesorii turci?

Chiar dacă l-am crede că nu el a pus la cale furtul din sistemul bancar, faptul că în perioada „manageriatului” său s-a furat un miliard de dolari din buzunarul public (sau chiar 600 de milioane, cum susține împreună cu Șor), fără ca instituțiile statului, conduse de cadrele pe care le-a numit el, să intervină, să-și facă datoria, – doar au privit prin geamul Procuraturii Generale cum se scot sacii cu bani din Banca de Economii a Moldovei, spune mai mult despre calitățile sale „manageriale”, decât toate cuvintele de laudă la adresa propriei persoane, pe care le-a înșirat în interviu”, precizează Nicolae Negru.

Pe de cealaltă parte, lui Plahotniuc îi lipsește minima obiectivitate, afirmă sursa citată.

„Un personaj dominat de ură, de sentimentul răzbunării nu poate aduce nimic bun cetățenilor. Nu e clar dacă el se va implica în politică de la distanță, ca Șor, sau va veni la Chișinău, ceea ce e puțin probabil. Mai curând va „coordona” din Cipru sau altă insulă unde se va simți în siguranță. Ca și Dodon, Șor, tovarășii săi de răzbunare, Plahotniuc sugerează că Maia Sandu nu trebuie să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar nu anticipează care ar putea fi reacția Kievului în acest caz. Este ironic faptul că cel care a unit Berlinul și Moscova împotriva sa, care a acceptat, în iunie 2019, condiția de federalizare, pe care o punea Dodon în numele lui Kozak, azi ține lecții de geopolitică și „neutralitate”, îi reproșează Maiei Sandu că nu ar ține cont de interesele Republicii Moldova.

După ce a compromis cursul european, azi Plahotniuc declară că urcă pe puntea „corabiei” militare rusești, alături de Șor și Dodon, ca să ne aducă gaz ieftin. Un deznodământ spectaculos, surprinzător, pentru „cel mai antirus politician”, care afirmă că Rusia stă în spatele dosarului și, implicit, a fugii sale”, a conchis Nicolae Negru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *