Nicolae Negru: Să politizăm cazul tragic de la aeroport
Tragica întâmplare de la Aeroportul Internațional din Chișinău, soldată cu pierderea a două vieți, nu poate fi trecută cu vederea, deoarece denotă nu numai o gravă problemă organizațională, administrativă în asigurarea securității, ci și o mai gravă problemă generală, de ordin politic. Cei care ne îndeamnă să nu politizăm cazul îl politizează de fapt în sens invers.
De ce polițistul de frontieră, care a fost ucis cu propria armă din dotare, s-a pomenit singur în fața cetățeanului străin căruia i s-a refuzat intrarea? Probabil din cauza că nu a respectat procedura prescrisă în asemenea situații sau din cauza că instrucțiunile respective nu sunt suficient de riguros elaborate, polițistul având posibilitatea să acționeze cum îl duce capul. Dacă la mijloc e lipsa de disciplină sau ignorarea, parțială sau completă, a instrucțiunilor (autoritățile încă nu au clarificat acest aspect sau nu doresc să-l divulge), vina e a polițistului, dar dacă instrucțiunile conțin niște lacune, vina e a superiorilor, a administrației și se poate insista asupra unei despăgubiri pentru familiile ambelor victime, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
A doua problemă, și mai gravă, e că polițistul de frontieră și ceilalți responsabili de asigurarea securității la aeroport au fost luați prin surprindere, ei nu se așteptau că la Chișinău pot sosi și persoane antrenate în lagăre de teroriști, altfel își schimbau atitudinea, deveneau mai vigilenți și acționau corespunzător, adecvat. Vigilența sau lipsa ei ține nu numai de disciplină sau instrucțiuni, ci poate fi și consecința unei propagande, care vrea să ne mențină într-o stare pasivă de falsă securitate, de negare îndărătnică, încăpățânată, tâmpă, a amenințărilor venite dinspre Rusia, ca și cum războiul i-ar privi doar pe ucrainenii „rusofobi”, „naziști”, iar pe noi nu ne-ar paște nicio primejdie, căci suntem „neutri”, „pașnici” etcetera.
În pofida stării de urgență, ce e prelungită formal, a unui război de proporții în vecinătate, dar și a unui război hibrid împotriva Republicii Moldova, al cărui scop e destabilizarea și răsturnarea actualei guvernări pentru a o înlocui cu una vasală Rusiei, nu numai Aeroportul din Chișinău, Internațional, pare să funcționeze într-un regim insuficient de riguros, din punctul de vedere al securității și al efortului de apărare.
De fapt, întreaga Republica Moldova, clasa politică, toți cetățenii ei ar trebui să conștientizeze, să ia mai mult în serios faptul că ne aflăm în altă realitate decât cea de până la 24 februarie 2022, că, prin decizia lui Putin, viața fiecăruia dintre noi s-a devalorizat total, nu costă mai nimic și putem fi omorâți în fiecare clipă. Iar moartea, ca și în Ucraina, poate veni pe diferite căi, pe cea a aerului, au și survolat rachete cu încărcătură mortală peste capetele noastre, pe cea terestră, mai cu seamă dacă ucrainenii nu ar fi rezistat, nu ar fi bătut armata rusă, dar și camuflându-se, infiltrându-se, mimând diferite activități umane.
SUA a anunțat, pe 5 iunie 2023, sancționarea a șapte „agenți operativi” ruși pentru implicarea în „campania de destabilizare a Republicii Moldova”. Radio Europa Liberă a stabilit că cel puțin doi dintre ei au vizitat Chișinăul „ca turiști, în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, în luna februarie 2023”, admirând peisajele noastre și, în același timp, conform SIS, inițiind, până a fi expulzați, „un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică”; alți doi dintre cei sancționați au legături cu organizația neonazistă „Ruskii Obraz” și cu „structuri” ale oligarhului rus Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari „Wagner”, finanțat, aflăm dintr-o declarație recentă a lui Putin, din bugetul Federației Ruse.
Teroriștii și complicii lor pot călători și pot veni la noi în vizită fie trimiși de state teroriste, cum este Rusia, fie din propria inițiativă. Fără a crea panică, statul Republica Moldova trebuie să se învețe a fi vigilent, a-i identifica și neutraliza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!