Nicolae Negru: Tendința unor cetățeni ai R.Moldova de a da dreptate Rusiei în războiul purtat împotriva Ucrainei, este un efect al nostalgiei, dezinformării și al propagandei rusești
Tendința unor cetățeni ai Republicii Moldova de a da dreptate Rusiei în războiul purtat împotriva Ucrainei, după cum arată rezultatele celui mai recent sondaj de opinie, este un efect al nostalgiei, dezinformării și al propagandei rusești, afirmă analiștii politici. De asemenea, creșterea numărului de aprecieri pozitive la adresa României în preferințele moldovenilor se datorează ajutoarelor venite de peste Prut în ultima perioadă, transmite Radio Chișinău.
Datele Barometrului Opiniei Publice făcute publice joi,1 decembrie, care arată că peste o treime dintre cei chestionați susțin poziția agresorului în războiul din Ucraina sau că 20 la sută dintre respondenți cred că Republica Moldova are relații bune cu Rusia sunt un efect al propagandei, a declarat analistul Nicolae Negru. Având în vedere războiul din Ucraina pe care l-a început Moscova și consecințele grave ale acestuia, datele sondajului sunt iraționale, consideră editorialistul.
„Unii cetățeni consideră că lucrul ăsta e normal, că Rusia nu face nimic rău, că ar fi de blamat Putin. E și efectul propagandei, e și efectul nostalgiei, dar e ceva irațional. Unui străin nu-i putem explica ce-i determină pe unii cetățeni ai Republicii Moldova să creadă că relațiile cu Rusia sunt bune”.
Faptul că datele sondajului reprezintă un efect al propagandei și al dezinformării o spune și analistul politic, Ion Tăbârță. Experul este de părere că spațiul informațional din Republica Moldova este dominat de mass-media rusească, iar o parte din cetățenii țării continuă să urmărească posturi de televiziune rusești, iar, în acest caz, manipularea nu poate fi evitată.
„În plus, avem o serie de partide pro-ruse, de stânga care nu spun nimic despre războiul din Ucraina. Ele, de fapt, spun că acest rărzboi este o problemă dintre Ucraina și Rusia. În așa mod, tacit, dezinformând și susținând agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Și de aici acest gen de percepție la populația noastră”.
Conform datelor BOP, 75% din moldoveni consideră că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România. Atât Nicolae Negru cât și Ion Tăbârță sunt de părere că această tendință a apărut grație ajutoarelor constante pe care România le-a oferit Republicii Moldova, în special în ultima perioadă.
Barometrul Opiniei Publice a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice pe un eșantion de 1134 de persoane, în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2022, având, potrivit autorilor, o marjă de eroare de 3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Nostalgie, dezinformare și al propaganda ruseasca, de acord, dar cele mai importante cauze sunt INCULTURA, PROSTIA si ALCOOLISMUL!
De scos toata propaganda rusa din Moldova, radio, televiziune si alte criminalitati de ale ocupantilor si rezultate pozitive vor fi maximum un an, doi…
O intrebare doar: dece in tarile baltice e cu totul altfel? M-am saturat pana in gat de “explicatiile” si “scuzele” moldovenilor!