Nicolae Negru: „Trebuie încetată transformarea Găgăuziei, pe banii noștri, într-un, de facto, stătuleț manipulat de Moscova”
Președinta Maia Sandu a făcut bine că a mers la Comrat să vadă ce se întâmplă în UTA Găgăuzia, însă trebuia să se pregătească mult mai bine de întrevederea cu deputații locali și cu bașcanul Irina Vlah, consideră editorialistul Nicolae Negru.
„Sigur că Maia Sandu trebuia să meargă să vadă la fața locului ce se întâmplă acolo. Însă pe cât de pregătită a fost întâlnirea cu studenții, pe atât de improvizată mi s-a părut agenda întâlnirii cu deputații și funcționarii din autonomie. În loc să le ceară Maia Sandu socoteală, rolurile s-au inversat, ea s-a pomenit într-o poziție defensivă, unii deputații atacând-o într-un mod obraznic, bădărănesc, provocator. S-a descurcat bine, a spus lucrurilor pe nume, dar, pe viitor, ar fi bine să evite situația de a sta de vorbă cu persoane violente, lipsite de bun-simț, needucate, pe oricine ar reprezenta aceștia”, a declarat Nicolae Negru.
De asemenea, Nicolae Negru s-a referit și la avertismentul lansat la Comrat de Maia Sandu, potrivit căruia toți reprezentanții autorităților publice locale sau centrale, care vor lucra în interesul altui stat, vor fi trași la răspundere.
„Suntem un stat democratic, o societate pluralistă, opiniile nu se pedepsesc, dar dacă Serviciul de Informații și Securitate demonstrează că aleșii respectivi primesc instrucțiuni și bani de la Moscova, atunci trebuie trași la răspundere, conform prevederilor legale, pentru trădare. Cei care au reiterat mesajele Moscovei doresc ca Chișinăul să se alinieze la politica Rusiei, să nu mai vorbească despre războiul din Ucraina și crimele armatei ruse, să i se închine lui Putin, iar R. Moldova să rămână în continuare dependentă de „Gazprom”, a mai precizat el.
În condițiile în care marea majoritate a reprezentanților Adunării Populare a Găgăuziei, dar și Irina Vlah au demonstrat la întrevederea cu Maia Sandu că reprezintă poziția Rusiei, Chișinăul ar trebui să ia decizii tranșante.
„În primul rând, trebuie să fie aplicate legile R. Moldova pentru persoanele care le încalcă, – legislația nu prevede răspunderea colectivă. În al doilea rând, să se discute cu găgăuzii la modul direct, fără intermedierea cuiva. Dacă există anumite privilegii fiscale acordate Autonomiei Găgăuze, în detrimentul altor zone din R. Moldova, după cum scrie presa, lucrul acesta trebuie să înceteze. Și, desigur, trebuie încetată transformarea Autonomiei într-un de facto stătuleț manipulat de Moscova, acordându-se dreptul de a fonda, din banii noștri, propria procuratură, comisie electorală centrală, televiziune publică etcetera. Înțelegem de ce făcea Dodon și tovarășii săi acest lucru, dar Partidul Acțiune și Solidaritate nu s-a angajat în fața Moscovei să federalizeze R. Moldova”, a conchis Nicolae Negru.
Totodată, editorialistul este convins că în Găgăuzia sunt și vor mai apărea politicieni care vor susține deschis parcursul european al Republicii Moldova, iar cei atașați politicii promovate de Kremlin vor rămâne în minoritate.
„Asemenea politicieni sunt și vor mai apărea, dacă vor fi create condițiile despre care s-a vorbit mai sus. Probabil, înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina va schimba și optica găgăuzilor, altfel ar trebui să-i considerăm iraționali. Să sperăm că devotamentul lor față de Putin nu merge până într-acolo încât să creadă că nu există viață după el”, a subliniat Negru.
Sursa: Ziarulnational.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Solutia Spania identificata de politiciana ANA GUTU este solutia care se impune serios . Ba are chiar cele mai bune sorti de izbîndă in actualul context și conjucturi .Se cere a fi promovata si aplicata IMPERIOS. Fară ezitări, energic si fără nicio frică . Capitolul independentei găgăuze trebuie incheiat o data pentru totdeuna , pînă nu ajunge factor permanent de șantaj.Rezolvarea problemelor minoritătilor naționale are un statut excelent si avantajos pentru ele în intreaga UE !
“Probabil, înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina va schimba și optica găgăuzilor, altfel ar trebui să-i considerăm iraționali. ”
Prin asa zisa “optica a găgăuzilor” a fost de facto batjocorita Dna Presedinte de cei care au creat “Republica”, sarbatoresc deschis “Aniversarea Republicii Gagauzia” in asa zisul parlament gagauz pe pamint gagauz…
Deci nu e vorba de IRATIONALISM, oameni buni, ci de ura patologica a unei etnii fata de tot ce e romanesc pe aschia aceasta de Tara, cu Constitutie, legi care nu se respectata si SIS care nu reactioneaza.
„Este nevoie de o sesizare la Curtea Constitutionala in privinta pretinsei autonomii.
Atunci cand li s-a acordat gagauzilor autonomia, nu s-au amendat si Constitutia pentru a preveni separatismul. In Constitutia Spaniei exista faimosul articol 155, care este declansat in eventualitatea comportamentului separatist al regiunilor, astfel ducand la retragerea autonomiei”, a scris Ana Gutu pe pagina sa de Facebook.
Atunci de ce stam pe loc, de ce le platim deputatilor banii? Nici nu sunt in stare sa sesizeze Curtea Constitutionala la acest capitol?
Inainte, problema unor asemenea tradatori se trata foarte ieftin, cu o funie. Dar in Gagauzia probabil nici nu sunt destui pomi, cati ar fi fost necesari.
Rm are nevoie de o reforma teritorial-administrativa in care sa fie impartita in 7-9 judete, iar “Gagauzia” sa fie desfiintata si impartita intre judete. La fel si “Transnistria sa fie impartita intre judete.
Ceea ce se intimpla acum este ridicarea unui raion mai presus de celelalte raioane. Irina Vlah nu este decit un sef de raion, dar e membru de guvern? De ce presedintele raionului Ialoveni sau Falesti nu sunt membri de guvern? Populatiile sunt cam aceleasi
Pentru că pe ei nu se bazează maskva, de aia. Uite așa vă băgați singuri mortu în casă. Și ce tare vă mai place…
Când vine vorba de români și România doar la pomeni vă gândiți. În rest cu coada pe sus și cu nasul în curul rușilor. Aveți exact ceea ce vă doriți. Multă minte vă trebuie și bineînțeles și iubire de neam și țară.