Nicolae Timofti explică de ce a fost obligat să accepte candidatura lui Pavel Filip
În scrisoare sa, președintele a ceruut noului candidat și majorității parlamentare să țină cont și de voința societății civile în următoarele decizii care urmează să fie luate.
„Atmosfera extrem de încordată din societate și revolta oamenilor, exprimată în spațiul public, inclusiv în stradă, față de deciziile politice de ultimă oră, mă obligă să iau atitudine și să explic contextul politic în care ne aflăm.
Am luat decizia de a-l nominaliza pe domnul Pavel Filip în calitate de candidat la funcția de prim ministru ca urmare a unor elemente obiective care nu pot fi puse la îndoială din punct de vedere constituțional.
Mă refer, în primul rând, la decizia domnului Ion Păduraru de a renunța la mandatul de candidat pe care i l-am acordat pe data de 14 ianuarie a.c. În urma acestei decizii, procesul de identificare a unui candidat la funcția de prim-ministru a trebuit să fie reluat.
În aceste condiții, o majoritate parlamentară constituită din 55 de deputați mi-a propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept, în virtutea Hotărârii emise la 29 decembrie 2015 de către Curtea Constituțională, al cărei punct nr. 118 stipulează că, citez, „nu există nici un motiv constituțional și democratic pentru ca Președintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea și adversa Președintelui”.
Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atribuțiilor ce-mi revin, în calitate de președinte, să respect legile țării, și în cazul de față, dispozițiile Curții Constituționale.
Vă asigur că împărtășesc îngrijorarea și dorința de schimbare care persistă în societate și cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată și luată în considerare la luarea unor decizii politice.
Iată de ce, mă adresez majorității parlamentare și prim-ministrului desemnat să țină cont, în procedura de întocmire a programului de activitate și listei Guvernului, precum și în cea de votare a Guvernului în Parlament, de pozițiile civile din țara noastră și de opiniile cetățenilor.
În ceea ce privește protestele de stradă, am dispus ca organele de menținere a ordinii publice să asigure securitatea tuturor cetățenilor, precum și dreptul oamenilor la întruniri și la libera exprimare, astfel încât să fie excluse abuzurile și depășirea cadrului legal”.
Amintim că pe data de 15 ianuarie, Timoft a semnat decretul privind desemnarea noului candidat al majorității parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcția de premier.
TIMPUL.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!