Noaptea Europeană a Muzeelor a fost la înălțime
Inaugurarea evenimentului, care are drept scop incursiunea în timp a publicului iubitor de istorie și muzeografie, a avut loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde au fost oferite diplomele Ministerului Culturii celor mai buni muzeografi pentru activitate deosebită și Trofeul Ministerului Culturii pentru cel mai bun muzeograf al anului.
Pe parcursul zilei de 16 mai a fost organizat turul ghidat al muzeelor din Chișinău, în cadrul căruia s-a făcut „ocolul circular” al celor mai importante muzee din Chișinău, jocul intelectual „Muzeele pentru o societate durabilă” și concursul City Quest.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei și-a deschis ușile la ora 11.00 cu un recital de acordeon şi de chitară, după care a vernisat expoziţia „Opera lui Voltaire – ediţie inedită în colecţia Bibliotecii Ştiinţifice Medicale a USMF „Nicolae Testemiţanu”. A fost lansat catalogul „Icoane din secolele XVII-XX din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei”, de Adelaida Chiroşca, și a fost vernisată expoziţia de icoane din colecţia muzeală cu genericul „Candelă nestinsă a credinţei”, a precizat Eugen Sava.
Muzeul Municipal de Istorie a Chişinăului a cucerit vizitatorii cu un concert inedit la înălțime. Interpreți precum Tania Cergă, Alex Calancea, Andrei Glavan, Mariana Bulicanu, Guz, Kapushon și alții, cu participarea maestrului Eugen Doga, au urcat la balconul Turnului de Apă, de unde au susținut un recital de excepție.
Un program ademenitor a avut și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Aici a avut loc inaugurarea expoziției de instrumente muzicale „Talent, Măiestrie, Suflet” și s-a cântat muzică africană cu orchestra „Balamba Lokole”. În program a intrat și un recital de instrumente de fanfară, și masterclass-ul „Cerc de tobe”. În paralel, vizitatorii au putut învăța cum se confecționează instrumentele muzicale și cum se prelucrează într-un mod artistic lemnul de la meșterii populari Victor Pelin, Grigore Postârnac, Maria Negru-Vodă.
Muzeul Armatei a adunat vizitatori în jurul militarilor care au oferit un spectacol cu torţe, au demonstrat lupte, folosind costume din epoca medievală, și au făcut un dans al cailor. De altfel, oamenii au putut urmări un show cu focuri, cu tobe, au ascultat cântece populare şi militare, iar la final au gustat mâncare ostăşească – mămăligă, brânză sau terci.
Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătorește în fiecare an din 1977 la inițiativa Ministerului francez al Culturii și comunitatea muzeografică internațională. În ţara noastră se celebrează de 11 ani, prin evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor” și are loc în cea mai apropiată sâmbătă de 18 mai. În Republica Moldova există șase muzee naționale care cuprind 11 filiale, în cadrul cărora sunt expuse aproximativ 800 mii de piese muzeistice de o valoare foarte importantă.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!