Actualitate

Noi facem TIMPUL: Moni Stănilă

Moni Stănilă s-a născut în comuna Tomeşti, singura zonă muntoasă din judeţul Timiş, aproape de izvoarele râului Bega. De mică a fost preocupată de religie. După mai multe căutări a găsit răspunsul la Mănăstirea Izvorul lui Miron, din raza comunei, unde l-a întâlnit pe primul său duhovnic.

Studiază Litere şi Teologie ortodoxă la Universitatea de Vest din Timişoara, iar apoi finalizează un master în Sistematice-Biblice, la Facultatea de Teologie din Sibiu „Andrei Şaguna”, cu o dizertaţie despre puterea cuvântului la Spiritualitate. În perioada celor doi ani de master lucrează ca profesor de română şi îşi susţine definitivatul în învăţământ.

Din 2006 se întoarce la Timişoara unde predă religie la câteva licee timişorene. În 2007 se titularizează şi începe să frecventeze Cenaclul Pavel Dan al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, însă după doar 8 luni renunţă la învăţământ şi se angajează referent literar la Casa Studenţilor, pentru cenaclul amintit. În timpul acestor ani a colaborat cu revista Mitropoliei Banatului, Învierea, şi cu câteva reviste literare din România.

Din 2007 până în prezent a publicat volumul Iconostas, jurnal de convertire, volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (2009), Sagarmatha (2012) şi romanul Al 4-lea (2013). În 2008 a avut prima colaborare în R. Moldova, la revista Stare de Urgenţă. În 2010 e redactor şef coordonator la Revista la plic. A mai lucrat pentru o revistă din Moldova pe care nu vrea să o amintească. În momentul de faţă colaborează în presa culturală doar cu revista Ministerului Culturii, Moldova.

În mai 2011 preia oragnizarea cenaclului Republica al Bibliotecii Naţionale, în cadrul căruia colaborează cu ICR Chişinău şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012 pentru a invita lunar scriitori din România. Tot în iunie 2011 intră în echipa TIMPUL. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara.

Moni Stănilă: „Cred şi astăzi, ca acum trei ani, că TIMPUL este nu doar cel mai citit ziar de limbă română din Moldova, ci şi cel mai bun. Mă bucur foarte mult că fac parte din echipă şi am apreciat întotdeauna încrederea pe care mi-au acordat-o încă din prima zi de lucru. Mulţumită TIMPULUI am reuşit să învăţ mai multe despre jurnalism”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *