Actualitate

Noi incidente în Golful Persic. Reacția Iranului după explozii la bordul unor nave

”Patru cargouri civile de diverse naţionalităţi au fost ţinta, duminică dimineaţa, a unor acte de sabotaj, în zona economică a statului Emiratelor”, în apropiere de emiratul Fujairah, la ieşirea din Strâmtoarea Ormuz, o cale maritimă importantă în comerţul cu petrol, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Deși cei din Emirate nu menționează natura acestor acte de sabotaj, autoritățile din Iran au precizat, într-un comunicat dat publicității, luni dimineață, că ar fi vorba despre explozii la bordul a două petroliere.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerul iranian de Externe, Abbas Mousavi, și-a exprimat îngrijorarea privind exploziile care au afectat cele două petroliere și a solicitat mai multe detalii privind ceea ce s-a întâmplat, scrie AP.

Pagube importante la una dintre nave

Incidentele nu s-au soldat cu victime la bordul navelor, însă pagube importante au fost cauzate structurii uneia dintre nave, a precizat Khalid al-Falih, ministrul saudit al Energiei.

”Comiterea unor acte de sabotaj vizând nave comerciale şi civile şi ameninţarea securităţii celor de la bord este un eveniment grav”, a subliniat ministerul din EAU.

Autorităţile competente au luat ”toate măsurile necesare şi au deschis o anchetă, cooperând cu organisme locale şi internaţionale”, a adăugat ministerul.

Diplomaţia din EAU a îndemnat comunitatea internaţională ”să-şi asume responsabilităţile în împiedicarea comiterii unor astfel de acţiuni de către părţi care încearcă să aducă atingere securităţii navigaţiei”.

Tensiuni în Golful Persic

Acest incident are loc în plină escaladare a tensiunilor în regiunea Golfului Persic, unde armata Statelor Unite a desfăşurat mijloace militare suplimentare din cauza a ceea ce Washingtonul cataloghează drept o ameninţare iraniană, informează News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat că securitatea transportului maritim în zonă este primordială și i-a avertizat pe cei care “orchestrează conspirații ce ar putea să afecteze stabilitatea în zonă”.

La rândul său, deputatul iranian Heshmatollah Falahatpisheh, care prezidează Comisia Securităţii Naţionale din cadrul Parlamentului iranian, a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că aceste ”explozii” demonstrează că securitatea statelor de la Golful Persic este fragilă ”ca un pahar”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *