„Noi nu trebuie să ne apărăm de ruși, ci de Kremlin”
La 26 iunie 1992, a reușit să prevină un act terorist ieşit din comun, organizat de către un grup de gardişti, care au provocat scurgerea gazului metan din cinci cisterne a câte 40 tone de la staţia de acumulare a gazului din s. Varniţa. În perioada postconflictuală, a activat în calitate de expert și membru al Comisiei Unificate de Control din partea MAI. În interviul de mai jos, am încercat să-i aflăm părerea cu privire la riscurile pentru RM ale unui nou conflict armat cu Federația Rusă.
„În loc să ne apărăm, le ținem isonul rușilor”
– Dle Valeriu Cerba, Moldova se simte în prag de război după intervenția trupelor ruse în Ucraina, dar și după ce serviciile speciale de la Chișinău au descoperit că Rusia instruiește tineri din sudul RM pentru a destabiliza ordinea în țara noastră. Colac peste pupăză, zilele trecute, liderul separatiștilor transnistreni, Evgheni Șevciuk, a ordonat pregătirea buncărelor și spațiilor de adăpostire din regiune. Credeți că ne așteaptă un conflict armat?
– Rusia se joacă cu noi, iar jocurile ei se știe că sunt periculoase. Marea noastră greșeală, care ar putea să aibă consecințe fatale, este că, în loc să ne apărăm, le ținem isonul rușilor. Iată de ce, în 23 de ani de independenţă, RM nu a obținut bunăstare şi realizări, ci a devenit cel mai sărac stat din Europa…
– Să înțelegem că am ajuns cei mai săraci din Europa din cauza Rusiei?
– Situaţia instabilă din țara noastră a fost şi continuă să fie direct influenţată de factorul rusesc. Odată cu proclamarea independenței RM, politicienii de la Chișinău nu au avut curajul și demnitatea de a construi un stat nou, bazat pe democrație. Dimpotrivă, ei au rămas cu ochiul și cu urechea îndreptate spre Moscova, de unde au preluat metodele criminale rusești de privatizare ilicită și acaparare a moștenirii sovietice în beneficiul unor anumite grupări și în detrimentul statului. La rândul său, Kremlinul, satisfăcut de supușenia elitelor noastre politice și economice, a căutat în primul rând să zădărnicească apropierea noastră de România, pentru a ne menține în sfera sa de influență. În al doilea rând, pentru a-și cimenta planurile, Kremlinul a sprijinit deschis mişcările separatiste din sudul țării și din stânga Nistrului, declanşând războiul din 1992, care a condus la separarea regiunii transnistrene din câmpul constituţional al RM. Astfel, am pierdut nu doar un teritoriu puternic industrializat, dar și posibilitatea de a ne controla eficient frontierele, de a contracara infracţiunile transfrontaliere și de a ne fortifica securitatea energetică și cea economică.
„Suntem țara cu cea mai rușinoasă gafă în Legea Supremă”
– Cum anume putea atunci noul stat RM să se opună Rusiei?
– Exact așa cum s-au opus statele baltice. Trebuia imediat și nestingherit să-i întoarcem Kremlinului spatele și să pășim spre Vest. La noi, însă, Moscova a profitat de haosul care domina atunci în mințile celor care s-au trezit peste noapte conducători de țară și și-a plasat oamenii săi în funcții-cheie la Chișinău. Prin urmare, am aderat cu ochii închiși la CSI, iar dacă anterior alte state ex-sovietice ar fi semnat noul tratat unional, admit că Moldova ar fi mers pe aceeași cale. Lăsându-ne totalmente manipulați de forțele proruse infiltrate în Moldova, suntem țara cu cea mai rușinoasă gafă în Legea Supremă. Or, până în prezent limba de stat în RM se numește „moldovenească”, în timp ce imnul statului nostru proslăvește limba română. Pentru că autorul imnului, Alexe Mateevici, și-a numit limba „română”. Mai mult, Moscova a avut grijă să ne plaseze în fruntea Mișcării de Eliberare Națională indivizi care pe atunci erau "mari apărători ai identității românești”, iar în prezent s-au transformat în mari prieteni ai Rusiei. Jucând mascarade trăsnite prin copaci și pe ulițe, unii dintre aceștia au executat pe nota 10 planurile ideologice ale Kremlinului. Pe de o parte, ei promovau ideea unirii statelor românești, iar pe de altă parte creeau serioase disensiuni printre membrii Frontului Popular. În același timp și conducătorii RM, obsedați de putere, s-au poclonit umili Moscovei, neobservând că redevenim treptat o provincie rusească. Apogeul a fost guvernarea Voronin, care a instituit adevărata oligarhie în RM. În consecință, un grup de persoane, în frunte cu liderul de partid, au ajuns să controleze toată puterea în stat, preluând din experiența rusească stilul de conducere autoritar. În prezent, afacerile din Moldova controlate de capitalul rusesc se extind practic în toate sectoarele economiei naţionale: gazele, petrolul, telecomunicaţiile, băncile, transportul, construcţiile, mass-media etc. Astfel, noi am rămas cu bună știință niște pioni ai Rusiei.
– Această situație pare să se schimbe, după ce RM a semnat Acordul de Asociere cu UE. Kremlinul a impus embargouri la produsele moldovenești, iar Chișinăul cel puțin caută noi piețe de desfacere…
– Astăzi, suntem martorii unui război politic, economic şi mediatic, declanşat de Rusia cu scopul de a compromite semnarea Acordului cu UE. Kremlinul face tot posibilul pentru a asigura o victorie a partidelor proruse la alegerile din noiembrie. Încurajate financiar din exterior, aceste partide-pigmeu, aflate în solda unor servicii secrete ostile statalităţii RM, au declanşat o campanie furibundă de dezinformare a opiniei publice, încercând să transpună în viaţă scenariul diabolic al Kremlinului de a ne readuce într-o uniune de tip URSS. Totodată, anticipând un posibil eșec, Moscova pregătește unii tineri moldoveni din punct de vedere militar, în scopul creării premiselor pentru un nou conflict armat.
„Încrederea lui Putin în Rogozin ne arată fața adevărată a Rusiei”
– Moscova ne-a dat din deget în acest sens și prin declarația vicepremierului Dmitri Rogozin: ,,Rusia va face totul ca să păstreze pacea pe Nistru. Sper că nu trebuie să mai avertizez pe cineva să nu încerce să încalce această pace”. Care ar trebui să fie poziția Chișinăului în situația actuală, când RM oricum are nevoie de piața de desfacere rusească și de condiții pentru moldoveni care muncesc în Rusia?
– Din declarația criminalului Rogozin reiese că Rusia va face tot posibilul pentru a-și păstra armata în RM şi va rămâne a fi adepta separatismului. După ce ne-a ucis frații în războiul de pe Nistru, Rogozin vine în Moldova cu mandat de „pacificator”. Or, gramatica geopoliticii regionale este simplă: scriem Tiraspol şi citim Moscova. Numai încrederea lui Putin în Rogozin ne arată fața adevărată a Rusiei. Cum și ce să mai negociezi cu ei? Chiar și cu riscul de a îngheța o iarnă, noi trebuie să-i ignorăm pe ruși și să sperăm la sprijinul european în privința pieței de desfacere. Un popor demn nu poate să rabde atâta șantaj al Kremlinului.
– Deoarece nu poate să se apere militar contra Rusiei, RM nu-și poate permite ca situația să escaladeze până la un conflict militar. Și în fiecare problemă există căi de soluționare. Cum putem să ne apărăm de ruși?
– De ruși nu trebuie să ne apărăm, pentru că ei sunt oameni ca și noi. Noi trebuie să ne apărăm de expansiunea Kremlinului în țara noastră. E trist și faptul că în Moscova nu poți să ai încredere. Și confirmarea este aproape, chiar în Ucraina. Ce folos că Rusia și Ucraina au semnat un armistițiu, dacă rușii continuă războiul? Ce folos că Rusia a semnat cu noi în 1992 convenția de la Istanbul, prin care se obliga să-și retragă armata din RM, dacă suntem ocupați până în prezent. Fiți atenți la cuvintele ministrului Lavrov: „Dacă cineva va încerca să renunțe la neutralitatea constituţională a RM, acest lucru va duce la schimbarea cardinală a chestiunii transnistrene”. Și iată ce zice ambasadorul Muhametşin: ,,Locuitorii din autonomia găgăuză şi din Taraclia vor avea parte de o atenţie specială din partea Moscovei”. Prin aceste provocări, ni se înjosește onoarea şi demnitatea naţională. Singura noastră soluție este apropierea continuă de UE, pentru care pledează și mulți ruși din Moldova. Nu are rost să așteptăm soluții din pod, ci să ne trezim imediat și să facem tot posibilul pentru ca, după alegerile din noiembrie, să nu intrăm într-o nouă criză politică, care ar juca perfect în favoarea Kremlinului. Situația geopolitică din regiune ne amintește încă o dată că ,,somnul naţiunii naşte monștri”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!