Norul vulcanic este inofensiv pentru Republica Moldova
„Nu suntem în cel mai mare pericol de influenţă asupra plantelor şi sănătăţii oamenilor”, a declarat Elena Pleşca, şefa Centrului de Prognoze Meteo. Ea a menţionat că ploile care se preconizează pentru următoarele două zile nu vor conţine particule de acid sau alte substanţe nocive întrucât precipitaţiile vor cădea din norii formaţi sub cel de cenuşă vulcanică.
Pe de altă parte, în România, norul vulcanic a coborât până la altitudinea de trei mii de metri. Experţii moldoveni afirmă că republica noastră nu dispune de tehnică specială care să măsoare concentraţia şi locaţia norului vulcanic.
Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Miscarii Ecologiste, Vladimir Garaba, susţine că concentraţiile de sulf pot provoca ploi acide, dar speră că „ploile anunţate pentru aceste zile vor fi fără aciditate sporită, iar vânturile vor mâna înapoi, spre vest, aceşti nori”.
De asemenea, medicii avertizează că concentraţiile nocive care pot fi emanate în atmosferă în cazul în care norul ar coborî sub limita de două mii de metri, pot provoca probleme de sănătate celor care sunt afectaţi de boli respiratorii cronice sau de cu probleme de văz. Ploile combinate cu cenuşa vulcanică pot provoca şi alergii.
Sursa: deca-pres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!