Cultură

Noul bust al regelui Ferdinand I de la Ialoveni, simbol al Unirii

Monumentul regelui Ferdinand a fost instalat anterior în anul 1938 în orașul Ialoveni, însă odată cu ocupația sovietică, acesta a fost distrus. Astfel, societatea a depus eforturi considerabile ca bustul să revină la locul inițial.

Prezent la eveniment, reprezentantul Casei Regale, Principele Radu a declarat pentru ziarul TIMPUL că aducerea la loc a bustului semnifică faptul că comunitatea a ieșit învingătoare în lupta cu timpul, amintind că orașul Ialoveni sărbătorește aproape șase secole de existență. „Sunteți învingători pentru că astăzi, după toate câte s-au întâmplat în ultima sută și cinzeci de ani din istoria noastră modernă, reușim să vorbim aceeași limbă, ne închinăm aceluiași Dumnezeu și împărtășim aceeași identitate, cultură și aceiași părinți”, susține Alteța Sa Regală.

Majestatea Sa crede că bustul inaugurat pe 27 octombrie este mai mult decât un simbol al Unirii. „Pentru că Unirea înseamnă o voință politică de a pune împreună o națiune care actualmente locuiește în două state. Ferdinand a făcut mai mult decât o Unire politică. I-a întărit pe români în identitatea lor, i-a făcut să-și cunoască mai bine trecutul și să spere la un viitor. A dat și un mare exemplu societății de astăzi”, mărturisește Principele Radu.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova a fost emoționat de festivitatea din orașul Ialoveni. „M-am bucurat enorm că acest moment a coincis cu aniversarea de 580 de ani a acestei frumoase localități. Mi se pare potrivit și pentru că România sărbătorește anul acesta 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial, când regele Ferdinand a fost conducătorul României Mari. România a fost și este alături de R. Moldova. Îi dorim din inimă un viitor european, prosper și cât mai bun”, a menționat ambasadorul Daniel Ioniță.

Revenirea și refacerea monumentelor care au fost distruse în mod abuziv reprezintă o recuperare a memoriei și a trecutului. De această părere este directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei. „Fără a ne cunoaște bine trecutul nostru, valorile pe care generațiile precedente le-au creat și ni le-au lăsat moștenire, nu putem avea un prezent în adevăratul sens al cuvântului. Cu atât mai mult că nu putem aspira la un viitor în condiții de normalitate. Generația tânără, dar și noi, trebuie să ne gândim foarte bine că ne dorim fiecare în parte și apoi toți împreună”, ne îndeamnă academicianul Valeriu Matei.

Un monument al regelui Ferdinand a fost instalat în această vară în orașul Nisporeni. După reabilitarea celui din orașul Ialoveni, urmează ca și orașul Rezina să aibă un bust al Regelui Ferdinand I.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *