Actualitate

Noul război comercial al Kremlinului i-ar putea lăsa pe ruși fără citrice

Este evident că Moscova a răspuns astfel la acțiunea Cairo, care a interzis anterior importul de grâu din Rusia.

Egiptul s-a plâns de nerespectarea de către furnizorii rusi a normelor fitosanitare. Experții cred că acest litigiu comercial nu va fi de lunga durata, din moment ce niciuna dintre părți nu este cu adevărat interesata de un nou razboi comercial.

Totusi, „pe 22 septembrie au fost introduse restricții temporare la importul de fructe și legume din Egipt. Restirctiile se refera, în special, la citrice, roșii, cartofi și alte produse „, – a declarat vineri Iulia Șvabauskene, adjunctul șefului Rosselkhoznadzor.

Oficialul a explicat ca interdicția a fost introdusa din cauza lipsei de efecienta a sistemului fitosanitar din Egipt.
În prezent, Egiptul este unul dintre cei mai mari furnizori de fructe și legume în Federația Rusă, în special de citrice. De exemplu, potrivit datelor Uniunii Naționale a Producătorilor de Fructe și Legume, numai în ianuarie-iulie 2016, Egiptul a livrat în Rusia 37,1% din totalul importurilor de fructe citrice (265,6 mii tone).

Atrage atenția faptul că nemulțumirea rușilor față de calitatea lămâilor și portocalelor egiptene a aparut imediat dupa ce autoritățile egiptene au emis pretentii față de calitatea grâului din Rusia.

Cereale2De la sfârșitul lunii august, în Egipt au intrat invigoare noi reguli care impun ca importul de grâu să fie liber de orice urme de ergot – cornul secarei (ciuperca parazit la cereale).

Astăzi, luni, Egiptul a anunțat o nouă licitație internațională pentru achiziționarea de grâu care este conforma cu noile reglementări ce nu permit conținut de cornul secarei în cereale.

Problema este ca aceste noi reguli se aplica chiar și la contractele de livrare care au fost încheiate înainte ca noile cerințe să intra in vigoare. Ca rezultat, mai multe loturi mari de grâu din Rusia și România au fost respinse recent de autoritățile fitosanitare egiptene.

Egiptul este principalul cumpărător de grâu rusesc din lume. Conform estimărilor experților, ponderea grâului rusesc pe piața egipteană este de 65%. Astfel, pana la sfârșitul sezonului trecut, un sfert din toate livrarile de grâu din Rusia au vizat țara piramidelor.

Sistarea livarilor spre Egipt obliga exportatorii rusi sa scada prețul graului.

Unii experți cred că cauzele conflictului sunt mai adânci. „Decizia privind grâul este temporara și conjuncturală. Ea trebuie pusa in context cu problema traficului turistic în Egipt „- spune Alexei Portanski, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova. Refacerea fluxului turistic este foarte importanta pentru egipteni, iar Cairo poate încerca să se folosească de problema graului pentru a obtine mai multi turisti din Rusia, argumentează el. 

paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.