Internațional

Noul șef al forțelor NATO, generalul american Cavoli, vorbește rusă și are studii la Yale. „Ești cel mai rău coșmar al lui Putin”, i-a spus un senator american

Noul șef al forțelor NATO, generalul american Cristopher Cavoli, vorbește fluent rusă și are studii la Princeton și Yale. Cavoli conduce acum forțele americane în Europa, urmând să fie promovat comandant suprem al forțelor NATO în Europa.

Senatul SUA a confirmat, joi, numirea sa la conducerea forțelor NATO. Potrivit presei din SUA, pregătirea sa în chestiuni rusești i-a impresionat pe legislatorii americani. „Aș spune că ești cel mai rău coșmar al lui Putin”, i-a spus lui Cavoli senatorul republican Dan Sullivan, citat de Stars and Stripes.

Numirea sa are loc pe fondul progresului făcut de trupele rusești în Donețk. Numărul forțelor americane de pe continentul european s-a dublat, de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Noul șef al forțelor NATO vorbește fluent rusă

Generalul de patru stele vorbește fluent rusă, dar și franceză și italiană, și are un masterat la Yale, în studii rusești. El fost director pentru Rusia în cadrul Statului Major de la Pentagon. Cavoli a participat la două turnee în Afganistan.

Cavoli și-a început însă studiile la Princeton, unde a studiat biologia.

Comandantul Suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanți strategici ai NATO. Adjunctul său este un ofițer european. Fostul președinte american Dwight D. Eisenhower a fost primul care și-a asumat această comandă până în 1952. SACEUR este responsabil de comanda generală a operațiunilor militare ale NATO și conduce planificarea militară a operațiunilor.

Cavoli a spus, în mai, că susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

În urma eforturilor Suediei și Finlandei de a adera la NATO, nu va fi nevoie de adăugarea de forțe terestre americane în niciuna dintre aceste țări, a declarat, în mai, generalul american nominalizat pentru a prelua Comandamentul European.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *