Noul sistemul de SECURITATE a Moldovei ar putea fi organizat cu suportul UE. Europarlamentarul Dacian Cioloș: „Nu ne dorim să ajungem în situația când R. Moldova e atacată armat de Rusia”
Uniunea Europeană este pregătită să trimită o echipă de experți în Republica Moldova, care să organizeze un nou sistem de securitate, în contextul amenințărilor legate de agresiunea rusă, a declarat luni seara, europarlamentarul Dacian Cioloș, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, transmite Ziarul Național.
„Nu ne dorim să ajungem în situația ca R. Moldova să fie atacată armat de Rusia. Pentru a preveni astfel de situații, este foarte important să combatem dezinformarea. Este important să pregătim trupele care apără R. Moldova, să ajutăm la dotări. Sigur, dat fiind statutul de neutralitate al R. Moldova, nu putem ajuta cu arme letale, dar există alte tipuri de tehnică care poate să ajute sistemul de apărare”, a precizat fostul prim-ministru al României.
Astfel, potrivit europarlamentarului, conducerea politică a Republicii Moldova are de luat câteva decizii importante în perioada imediat următoare.
„Uniunea Europeană este gata să organizeze o misiune civilă de securitate, cu experți din statele membre ale UE, care să vină în R. Moldova pentru o anumită perioadă, un an sau doi, ca să ajute organizarea sistemului de securitate cu toată expertiza. În partea ce ține de sprijinul militar, R. Moldova are un anumit statut (neutralitate n.r.) pe care îl respectăm. Dar până să ajungem la discuțiile de sprijin militar, în cazul unui atac armat sunt multe lucruri care pot fi făcute”, a subliniat Cioloș.
Liderul „Renew Europe” crede că acum e momentul potrivit pentru a întări sistemul de securitate al R. Moldova.
„Aveți o președintă curajoasă, care spune lucrurilor pe nume și care privește liderii UE în ochi și le spune care e situația pe teren. Nu ascunde anumite lucruri de teamă să nu se supere cineva. Maia Sandu spune adevărul și acesta este primul pas prin care să stabilim cum să ajutăm R. Moldova”, a conchis Cioloș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Da da. Anume tarile UE care aloca, in medie, 1% pentru aparare sunt cele mai indicate de a asigura securitatea RM. In cazul unei potential crize de securitate a RM cite tancuri va trimite Germania, de exemplu, din cele 100 pe care le are in dotare?