Nu este Mihai Ghimpu împuternicit de guvernul român să facă publice condiţiile în care guvernul român ar oferi un astfel de credit
În luna august, în cadrul unei şedinţe comune de guvern, premierul român Victor Ponta a spus că România ar putea acorda Republicii Moldova un împrumut de 150 de milioane de euro pe cinci ani, la o dobândă de 1,5 la sută. Pentru statul moldovean, care s-a trezit cu toate creditele de la marii finanţatori internaţionali suspendate pe fondul suspiciunilor grave legate de actele de corupţie la nivel înalt de la Chişinău, ajutorul ar fi o gură de oxigen până în ianuarie când FMI spune că ar putea fi dispus să încheie un nou acord de împrumut dacă Republica Moldova va face curăţenie în sistemul financiar bancar devenit o gaură neagră pentru fonduri după aşa numitul „Jaf al secolului”, adică după dispariţia a unui miliard de dolari din conturile mai multor bănci. Liderul Partidului Liberal spune acum că banii promişi de Bucureşti ar urma să nu mai vină nici ei până când nu sunt întrunite condiţiile impuse de FMI. La RFI, expertul economic Roman Chircă este de părere că afirmaţia lui Mihai Ghimpu e doar „ o absurditate” lansată pentru a-şi întări poziţia de forţă faţă de ceilalţi parteneri, pe care-i ameninţă cu retragerea de la guvernare.
„Eu cred că este doar o speculaţie politică pentru că nu este Mihai Ghimpu împuternicit de guvernul român să facă publice condiţiile în care guvernul român ar oferi un astfel de credit interstatal. În plus, iată, vorbim de o relaţie bilaterală, complet diferită de cea pe care o are Republica Moldova cu FMI, unde acest lucru se face într-o formă standardizată, cu anumite condiţii. Aşadar, cred că, în caz că apăreau astfel condiţii şi din partea guvernului român mai potrivit era să fie făcute publice de o persoană împuternicită de guvernul român. Insist, astfel de afirmaţii sunt exclusiv speculative, bazate pe zvonuri care adaugă însă elemente suplimentare, dificile, la situaţia şi aşa destul de gravă a finanţelor din Republica Moldova”, a declarat la RFI analistul economic de la Chişinău.
Scerariul pare într-adevăr puţin plauzibil, mai ales că săptămâna trecută premierul Victor Ponta a promis că va propune Parlamentului spre aprobare proiectul de asistență financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. La rândul său, premierul moldovean, Valeriu Streleț, a susținut că din acest împrumut ar urma să fie eliberată chiar anul acesta o primă tranșă de 60 de milioane de euro, bani care ar putea acoperi imensul gol bugetar din Republica Moldova până la un nou acord cu FMI. Totuşi, bunele intenţii ale Bucureştiului ar putea fi împiedicate de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană care au suspendat sprijinul financiar pentru Chişinău argumentând că „ar fi ilogic şi iresponsabil să se transfere în bugetul Moldovei banii acţionarilor prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din dos, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar". Aşadar, dacă România va ignora atitudinea FMI, se va comporta „ca o asistentă medicală care duce pe furiș un pachet de țigări unui bolnav de pneumonie, în pofida recomandarii doctorilor ”, după cum plastic spunea un oficial citat de Deutche Welle. Şi aceasta, în condiţiile în care şi România are nevoie mai mult decât oricând de bunăvoinţa FMI cu care vrea să negocieze un nou acord. E de aşteptat în aceste condiţii ca România să nu se grăbească cu împrumutul promis Chişinăului ? Clar, crede expertul economic Veaceslav Ioniţă.
„ Formal, oficial, nu există căi prin care FMI ar putea impune României să nu acorde acest împrumut şi nu există condiţii din partea României. Era evident însă că nu doar FMI şi Banca Mondială dar şi Comisia Europeană, cu care România poate avea probleme mai mari decât cu FMI-ul, vor insista ca România să nu facă acest împrumut. De aceea, probabilitatea ca România să fi fost presată şi să se supună presiunii este de 99 la sută. În plus, România are o experienţă foarte slabă în a avea relaţii financiare bilaterale, directe cu Republica Moldova deci mă aştept ca împrumutul să se amâne”, a declarat Veaceslav Ioniţă.
Expertul precizează astfel că precedentele încercări ale României de a sprijini cu bani Republica Moldova, fie prin fonduri nerambursabile, fie pe alte căi, s-au blocat din lipsa unor proceduri clare. Aşadar, chiar şi fără posibilele presiuni ale FMI şi ale Comisiei Europene, Veaceslav Ioniţă crede că oricum România nu va putea acorda împrumutul de 150 de milioane de euro mai repede de şase, şapte luni şi, realist, abia în 2017.
Sursa: rfi.ro