Finanţe

Nu vom îngheța! Moldovagaz a plătit datoria către Gazprom – de unde au luat bani?

În cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, deputații din Parlament au aprobat în lectura a doua modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

În vederea executării pct.4), 5) și 6) ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.1 din 22 octombrie 2021, din suma indicată în articolul 6 alin. (1) lit. d) din Legea bugetului pentru anul 2021, 306 216 500 lei au fost deja utilizați pentru majorarea capitalului social al S.A. Energocom, ASP în calitate de unic acționar al Energocom, urma să solicite Ministerului Finanțelor, alocarea din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, Societăţii pe Acţiuni „Energocom” mijloace financiare în sumă de 1.393.783.500 lei, scrie zdg.md.

SAP „Gazprom” a notificat SA „Moldovagaz” despre intenția de sistare a livrării gazelor naturale în decurs de 48 de ore din momentul recepționarii notificării respective, în legătură cu neexecutarea obligațiilor contractuale privind achitarea consumului curent de gaze pentru luna octombrie curent în suma de 43 138 066,91 dolari SUA și a avansului în mărime de 50 % pentru gazele naturale furnizate în luna noiembrie 2021 în suma de 35 140 380,00 dolari SUA.

Datoria Republicii Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *