Actualitate

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

„Jumătate dintre cei care fumează vor muri prematur din cauza bolilor asociate fumatului. Aceasta înseamnă că anual aproximativ 6 milioane de persoane mor în urma bolilor provocate de fumat”, a declarat Gerry Stimson, profesor la Imperial College din Londra și director de programe al Forumului Global al Nicotinei.

În același timp piața oferă produse alternative fumatului care sunt mai sigure. “Se estimează că țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite și s-au dovedit a fi eficiente pentru persoanele care vor să renunțe la fumat”, a declarat David Sweanor, avocat și președinte al Consiliului consultativ al Centrului pentru Drept, Politică și Etică din cadrul Universității din Ottawa.

„Odată cu apariția produselor de vaping, vânzările de țigări din SUA au înregistrat o scădere rapidă în ultima perioada”, a mai afirmat Sweanor.
În afară de țigările electronice, fumătorii trec acum și la alte produse care nu ard tutunul, cum ar fi tutunul încălzit și snusul suedez.

„Suedia este țara cu cea mai mică rată a bolilor asociate fumatului din Europa – suedezii nu fumează, ci utilizează snus. Timp de zece ani de când snus-ul se vinde în Norvegia, comercializarea țigărilor a scăzut dublu”, mai spune Sweanor.

De asemenea, în momentul în care snus-ul a devenit popular în Norvegia, rata fumatului în rândul femeilor tinere norvegiene a scăzut, atingând un record mondial, de până la 1 la sută.

Japonia a înregistrat o scădere a vânzărilor de țigări cu 27% în doi ani, odată cu introducerea pe piață a sistemelor de încălzire a tutunului.
Aproximativ 62 de țări reglementează în prezent țigările electronice în conformitate cu reglementările tutunului, în timp ce 39 de țări interzic în mod inadecvat produsele cu nicotină mai sigure, conform Raportului Global privind reducerea riscurilor asociate tutunului, efectuat în 2018.
Stimson mai spune ca fumătorii trec la alte produse deoarece, fumatul este cel mai periculos si mai dăunător mod de a consuma nicotina, pentru că procesul de combustie eliberează toxine extrem de periculoase. „Țigara reprezintă un sistem de livrare al nicotinei foarte “murdar”, afirmă el. „Gudronul și gazele rezultate în urma fumatului conține substanțe chimice periculoase și nu nicotina”, a adăugat el.

Riccardo Polosa, doctor, profesor de medicină internă la Universitatea Catania din Italia, citează studii care arată beneficiile trecerii exclusive la țigări electronice. „Studiile arată foarte clar că persoanele care trec de la țigarete la produsele cu nicotină care nu ard au aceleași beneficii pentru sănătate ca și acei oameni care renunță la fumat”, spune Polosa.

Polosa explică faptul că vaping-ul nu este o formă a fumatului. „Fumul de tutun conține gudron, în timp ce aerosolul din țigările electronice nu conține gudron. Fumul de țigară conține 7000 de substanțe chimice, în timp ce aerosolul din țigările electronice are doar 150 de substanțe chimice, care nu au prezentat efecte nocive majore”, spune el.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că fumătorii ajută de două ori mai eficient alți fumători să renunțe la fumat decât plasturele de înlocuire a nicotinei și nicotina masticabilă. Stimson spune că țigările electronice, produsele de încălzire a tutunului și snus-ul suedez au un succes mai mare, deoarece oferă aceeași plăcere ca și fumatul. 

http://manilastandard.net/ 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.