Numărul studenţilor moldoveni s-a dublat în ultimii 20 de ani
Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie recent, 34% dintre cei care au ales să obţină studii superioare spun că au făcut-o pentru a avea o viaţă mai interesantă şi pentru că în Moldova este o „modă” să ai studii superioare.
Asociaţia sociologilor şi demografilor din Republica Moldova a efectuat sondajul în perioada 9-18 ianuarie curent. Rezultatele arată că 29% din respondenţi vor să obţină studii superioare pentru a avea un post de lucru mai bine plătit, iar 19% – pentru a avea un statut mai înalt în societate.
„6% dintre cei intervievaţi spun că au ales să facă o facultate pentru a trece cu traiul din sat la oraş şi a avea o viaţă mai uşoară, pentru a nu munci din greu sau „a fugi de la sapă”. 5% vor să „tragă” astfel din timp şi să amâne angajarea în câmpul muncii, iar încă 5% – pentru a pleca peste hotare. Doar 2% dintre respondenţi au spus că studiile superioare sunt o tradiţie în familiile lor”, a comunicat preşedintele asociaţiei, Victor Mocanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul de învăţământ 1990/1991 au fost 54 mii de studenţi, pe când în 2010/2011 numărul lor a crescut la 107,8 mii. Totodată, în învăţământul secundar profesional numărul elevilor a descrescut proporţional, de la 59 mii de elevi în anul de studii 1990/1991, la 21,4 mii – în 2010/2011. Tendinţa este în descreştere şi învăţământul mediu de specialitate.
Doar pentru 15% din cei intervievaţi studiile, cărţile şi călătoriile sunt valori în viaţă, iar pentru 13% educaţia reprezintă o valoare.
Sursa: Info-prim.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!