Politică

Nutrim sperante pentru renasterea culturii nationale

Apelul Uniunilor de creatie catre guvernarea liberal-democrata

Intr-un Apel, adresat recent presedintelui interimar al R. Moldova, presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu si prim-ministrului Vlad Filat, mai multe uniuni de creatie au salutat constituirea coalitiei de guvernare liberal-democrate si si-au exprimat convingerea ca astfel ni se ofera o sansa de a depasi criza politica, economica, sociala si spirituala, care pune in pericol existenta R. Moldova ca stat si ameninta temeliile morale ale societatii.

 

Totodata, in Apel, uniunile de creatie se refera la cauzele care au condus la situatia deplorabila din domeniu, precum si la modalitatile prin care situatia poate fi ameliorata.Prin constituirea Aliantei pentru integrare Europeana a fost reanimata speranta concetatenilor nostri ca R. Moldova va reveni pe fagasul modernizarii si prosperitatii.

Suntem pe deplin constienti ca mostenirea lasata de fosta guvernare este dezastruoasa, iar asumarea guvernarii, in conditiile actuale, cere de la Alianta responsabilitate, curaj, principialitate si competenta profesionala deosebita.Sunt multe de facut si in domeniul culturii. Prin politica jdanovista, promovata in acesti opt ani, comunistii au suprimat dreptul constitutional la libera exprimare, au exclus uniunile de creatie din procesul cultural, au introdus cenzura si au supus controlului ideologic „comanda de stat", transformand-o in comanda de partid, au intocmit „liste negre" cu oamenii de cultura incomozi pentru a le ingradi accesul la televiziunea publica, iar distinctiile si titlurile onorifice au fost acordate drept rasplata pentru servilism politic, stimulandu-se mediocritatea, pseudovaloarea si incompetenta profesionala.

Organele de stat, abilitate cu gestionarea culturii au fost transformate in sectii de propaganda ale PCRM, iar reformele din Ministerul Culturii si Turismului au avut doar scopul de a distruge ultimele redute ale competentei si responsabilitatii pentru pastrarea patrimoniului national si stimularea procesului cultural. Selectarea functionarilor publici in domeniul culturii s-a facut in baza de cumatrism si devotament personal fata de „binefacatorii" care i-au promovat la posturile respective.

Tendintele fatise de monopolizare a culturii si-au gasit expresie si in actele legislative (Legea Culturii, Legea Cinematografiei), care nu functioneaza, s-a exclus societatea civila si uniunile de creatie din procesul decizional si au facut imposibil accesul studiourilor si editurilor independente la sursele destinate comenzii de stat. Ani la rand este torpilata adoptarea Legii despre uniunile de creatie, a fost blocata activitatea Registrului de stat al filmelor.

Dupa tentativa nereusita de a scinda intelectualitatea prin organizarea uniunilor de creatie „alternative”, guvernarea comunista a pornit un razboi deschis impotriva oamenilor de arta, care nu se lasa convertiti, antreneaza pe larg resursele administrative pentru a duce la faliment uniunile de creatie prin taxe nejustificate pentru arenda spatiilor detinute.

Impartasind ingrijorarea fata de consecintele guvernarii anterioare si de responsabilitatea pentru dinamizarea procesului de renastere nationala si spirituala a tarii, uniunile de creatie propun Aliantei pentru Iintegrare Europeana urmatoarele sugestii pentru programul de guvernare:

1. Elaborarea unui program national de prioritati in domeniul culturii care sa reflecte tendintele la nivel national si european. Eliminarea protectionismului si preferintelor voluntariste in finantarea programelor cultural-artistice, renuntarea la utilizarea culturii ca instrument de propaganda a partidelor politice, indiferent de orientarea lor.

2. Depolitizarea Ministerului Culturii, promovarea la functiile de conducere in domeniul culturii a profesionistilor, care vor fi in stare sa promoveze reformele, sa realizeze un management eficient in ramura. Politica de selectare si promovare a cadrelor sa fie coordonata cu uniunile de creatie si sa fie realizata pe principiile competentei profesionale si a spiritului reformator.

3. Implementarea unor ample actiuni eficiente care sa asigure accelerarea reformelor in teatru, cinematografie si politica editoriala, reexaminarea Regulamentului comenzii de Stat.

4. Modificarea Legii Culturii, Legii Cinematografiei, Legii sponsorizarii conform standardelor europene, adoptarea Legii „Despre Uniunile de creatie in domeniul literaturii si artei", implementarea Legii cu privire la teatre si organizatii concertistice.

5. Transparenta in procesul de gestionare a mijloacelor financiare destinate comenzii de stat, stimularea concurentei intre sectorul de stat si cel privat in cinematografie, politica editoriala, promovarea reformelor la studioul „Moldova-film" in concordanta cu prioritatile nationale in acest domeniu. .

6. Organizarea in cadrul Presedintiei a unui Consiliu Coordonator in domeniul culturii, deschiderea Casei uniunilor de creatie in imobilul de pe strada Puskin 24 a Ministerului Culturii.

Tezele expuse vor sta la baza agendei viitorului Congres al oamenilor de creatie, care va lua in dezbatere parteneriatul dintre uniunile de creatie si organizatiile de stat, si perspectivele politicii culturale in contextul integrarii europene a Republicii Moldova.

Nutrim speranta ca propunerile noastre vor fi analizate si vor servi drept imbold pentru renasterea culturii nationale in spiritul valorilor democratice.

Presedintele Uniunii Scriitorilor, acad. M. Cimpoi

Presedintele Uniunii Teatrale, S. Grecu

Presedintele Uniunii Cineastilor, E. Sobor

Presedintele Uniunii Compozitorilor, G. Ciobanu

Presedintele Uniunii Artistilor Plastici, G. Jalba

Presedintele Uniunii Jurnalistilor, V. Saharneanu

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *