Ultima oră

O explozie de proportii a lasat fara gaze Causenii si Stefan-Voda

Ieri-dimineata, in jurul orei 4.20, o explozie de proportii produsa pe portiunea de gazoduct dintre satele Saiti si Opaci din raionul Causeni a lasat mai multe localitati fara gaze naturale. Deflagratia s-a produs la o adancime de patru metri, portiunea afectata avand o lungime de 12 metri si o latime de patru metri.

Drept urmare, a fost sistata livrarea de gaze catre localitatile raionului Stefan-Voda si catre noua localitati din raionul Causeni. Presedintele raionului Causeni, Ion Ciontoloi, a declarat pentru TIMPUL ca „doar sapte localitati au gaze, restul – nu”. La randu-i, presedintele raionului Stefan-Voda, Valeriu Berila, ne-a spus ca toate rezultatele Comisiei pentru situatii exceptionale au fost trimise pe numele prim-ministrului.

In zorii zilei de ieri, la Causeni s-a deplasat premierul Vlad Filat. Dupa ce a vizitat locul deflagratiei (foto), el a prezidat o sedinta operativa in incinta Consiliului raional Causeni, cu participarea factorilor locali de decizie. Printre masurile urgente asupra carora s-a hotarat sunt asigurarea cu agent termic a institutiilor sociale si asigurarea celor afectati cu produse de prima necesitate la prima etapa.

Potrivit lui Gheorghe Biliciuc, directorul „Moldova-Transgaz”, o comisie tehnica, formata la nivel guvernamental, va examina componenta chimica a tevii si cauzele deflagratiei. El a precizat ca „la locul incidentului va fi instalata o noua conducta, de aproximativ 45 m, iar in 72 de ore preconizam sa incheiem lucrarile”. Totusi, se estimeaza ca in cele doua raioane gazele vor fi sistate cel putin pentru o saptamana. Explozia nu s-a soldat cu victime si nu a afectat transportul de gaze spre Balcani.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *