Artă

O expoziție ce dezgroapă subconștientul moldav

În pofida faptului că o bună parte a liceelor republicane poartă un caracter artistic, administrația acestora rămâne insensibilă la manifestările culturale, petrecute în capitală. Astfel, acțiunea pe care ne-o propune artistul plastic Vasile Dohotaru poate fi calificată drept una de binefacere pentru spiritul tinerei generații, care o să ne reprezinte în următorii 100 de ani. 

Acest gest patriotic se desfășoară sub egida unor legende, de care am avut ocazia să ne „înfruptăm”, mai ales cei vârstnici. Legende, care ne-au descântat acea latură a sufletului moldovenesc, ce este responsabilă pentru suferință și durere. Două personalități agreabile, care ne-au ajutat să îmbinăm arhaicul cu modernitatea – Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Anume din acest motiv ansamblul de subiecte expuse de Vasile Dohotaru poartă nu doar o sarcină relevant artistică, dar și una important istorică. Mai ales pentru tineretul supus curentelor intervenții comerciale, menite să ne fure sentimentul de autoidentificare națională.

File din viața lui Dohotaru…

Pe 11 septembrie s-a petrecut „masa rotundă”, pentru a pune un accent clar pe prioritățile filosofice ale ciclului prezentat în liceu. Este îmbucurător că elevii și-au manifestat sincerul interes pentru adolescența autorului, adică pentru acele cauze simultane, care l-au plămădit într-un caracter cu totul inedit.

Autorul, ajuns la vârsta frumoasă de 58 de ani, nu se cuvine să se lase stingherit în umbră, pentru că a ajuns membru al Asociației Internaționale de Artiști Plastici UNESCO din Paris, cu decernarea a două premii semnificative, precum premiul I „Iulia Halaucescu” și „Mihai Eminescu”. Este membru al Uniunii artiștilor plastici din București, dar și din Moldova. Vasile Dohotaru este profesor conferențiar la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, iar anterior a predat la universitățile Pedagogică și Tehnică.

Pictorul Dohotaru este una din persoanele extraordinar de active ale elitei republicane și un motor al beau monde-ului plastic, este o fire foarte productivă, cu un temperament de lucru și viață deosebit. Cel mai des de turneele artistului s-a bucurat România.

E curios faptul că în spatele unor realizări profesionale stau evenimente mai mult ca dramatice. Vasile Dohotaru, timp de zece ani, din propria inițiativă, a „căutat adevărul” la București nefiind asigurat cu cazare și finanțe. Acolo, plasticianul s-a afirmat ca o unitate plastică de talie europeană. O virtute, care nu l-a onorat în Moldova, nici colegii, nici Ministerul de Cultură. Dimpotrivă, aici, acasă, în mod intenționat i-a fost incendiat atelierul, amenajat cu atâta străduință. Au fost arse o mare parte din tablouri, pierderea cărora l-ar fi frânt pe artist pentru totdeauna…

Balerinele – ritmul societății moldave

Expoziția desfășurată în holul Liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” reprezintă doar o parte din diapazonul stilistic al maestrului. De facto, acesta cuprinde patru direcții esențiale: portretul avangardist, peisajul simbolist, figuri hiperbolizate ale balerinelor. Nudul, tratarea căruia necesită o comentare aparte, din motiv că este și un gen rar, care necesită o sensibilitate disciplinată, fiind profanat de sursele „galbene“ ale mass-media, ajunge a fi codificat de pictor într-o formulă specială. Materialele preferate ale artistului sunt uleiul și pastelul în pictură. În grafică utilizează pana cu tuș.

Având frumoasa posibilitate de a frecventa locurile sacre ale Plaiului, împreună cu Vasile Dohotaru, am pătruns parțial atitudinea sa față de plein-air. În colecția afișată la liceu, prioritatea le-a fost oferită pânzelor pictate în ulei, subiectul de bază fiind balerinele, atât de agreate de pictor o lungă durată a vieții sale. Presupun că alegând acest subiect ca motiv central al omagiului său, Dohotaru a năzuit să „dezgroape” un izvor aproape necunoscut al subconștientului colectiv moldav.

Balerinele reprezintă ritmul intern al societății, ritm pe care mulți nu-l conștientizează chiar posedând o experiență vastă în viață. Emoțiile personajelor sunt aduse la o vibrație cosmică, exprimată prin traiectorii largi și culori fine. Vasile Dohotaru a învățat să curețe de impurități culoarea și linia, săptămână de săptămână, legând grijuliu frunzele viței-de-vie, sugrumând atent strugurii roșii pentru vin.

Valentin Maslov, profesor, plastician 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *