Actualitate

O expoziție de artă modernă a avut loc la Chișinău

Expoziția de o zi a avut loc la muzeul Zemstvei, un spațiu care a și inspirat prezentarea. Participanții evenimentului au fost în jur de 50 de studenți, lectori superiori, șefi de catedra, masteranzi, chiar și doctoranzi de la 4 universități.

Expoziția „Pulse” a fost o expunere a artei moderne în care artiștii plastici au avut frâu liber imaginației pentru a transmite un mesaj pentru omenire.

Inițiativa de a organiza evenimentul a fost a Centrului Colaborare internaționala în cadrul. A fost inițiat un proiect de a inaugura un curs teoretico-practic pentru studenți. Proiectul a luat o amploare mai ampla și s-a transformat într-un eveniment inter-universitar. ULIM, Universitatea Tehnica, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice în parteneriat au luat parte la desfășurarea acestui eveniment.

Promotorul acestui curs este pictorul Akos Banki, doctorand în baza proiectului de mobilitate Erasmus Mundus în Moldova. Cursul condus de artist a durat o lună de zile, în urma căruia toți participanții au creat câte o lucrare artistică. În cadrul orelor, Akos Banki și-a expus viziunea sa asupra organizării vieții culturale, a inaugurării tinerilor artiști plastici de peste hotare, în diferite țări europene. Acest curs a trezit un interes foarte mare pentru auditoriu local.

Printre lucrările de la expoziție ne-a atras atenția o rochie confecționată din pagini de cărți. Iulia Avdeeva, studentă la Universitatea Tehnică a Moldovei a realizat lucrarea „Keep calm and read” pentru a transmite un mesaj spectatorilor să citească mai multe cărți. În ziua de astăzi majoritatea preferă să citească cărți electronice, să utilizeze mai multe calculatorul, toate acestea în defavoarea cititului. „Cărțile ne inspiră cel mai mult, ele dezvoltă imaginația, inspiră mai multe cunoștințe”, a enunțat studenta.

Printre lucrările de la expoziție am descoperit și proiectul unei profesoare de la Universitatea Tehnică. Inga Mațcal Lîsenco a realizat o schiță a universului, în lucrarea sa „Imensitate”, artista a delimitat universul. Nucile din cadrul lucrării simbolizează oamenii care ar trebui să aspire spre mai mult.

O altă lucrare care ne atenționează despre exploatarea pe larg a resurselor naturale este „Prețul unui mileniu”. Lucrarea reprezintă un impuls aspra vieții contemporane care este dusă în comodități și cu de toate. Lumea în care oamenii pentru a-și asigura o viață ușoară, exploatează pe larg resursele globului. Toate acestea „ ne aduce și un preț de plata, cum ar fi poluarea planetei, distrugerea ecologiei. Rezultatul acestora sunt bolile, virusurile, degradarea solului, dispariția elementelor vitale de pe planeta. Mesajul nostru este să ne salvam planeta,” ne-a spus Elena Frunze și Olga Roșca. Intr-o cutie din sticla, artistele au pus printre nisip lucruri de uz casnic, obiecte istorice (amfore) și altele.

O apariție extraordinară la eveniment a fost colecția Liliei Guțu a hainelor și accesoriilor pentru bărbați. Câștigătoarea premiului „Art Podium 2014” a ținut să ne spună despre mesajul care îl transmit hainele create de ea.„ Am vrut sa subliniez ca în ziua de azi, fiecare personalitate este diferită, si reprezintă o regina sau un rege”, a declarat designerul. Stilurile punk și broderiile elisabetane din Anglia, care au fost combinate în creațiile sale au captat atenția celor prezenți la eveniment.

Coordonatorul expoziției Akos Banki a spun un cuvânt de mulțumire celor care au fost la cursul prezentat. „A fost un lucru greu și vă mulțumesc pentru încrederea pe care ați avut-o în mine”, a adăugat pictorul.

Prezent la eveniment a fost și reprezentantul Ambasadei Ungare la Chișinău. Gyula Levente Sass a menționat că Moldova este o țară cu talente. „Ceea ce vedem aici este cu adevărat frumos. Pentru lucrările ce le-ați făcut puteți fi mândri. Eforturile pe care le-ați pus pentru această expoziție sunt foarte importante pentru comunitatea voastră de artiști, dar și pentru întreaga Moldova”, a spus consulul Ungariei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *