CSI / RusiaRăzboiUcraina

O fostă republică sovietică a luat o decizie care poate duce la arestarea lui Putin, acuzat de deportarea copiilor din Ucraina

Marți, 3 octombrie, în cadrul ședinței parlamentului de la Erevan, Armenia a ratificat Tratatul de la Roma, scrie Ziare.com.

Armenia a semnat Tratatul de la Roma din 1999, dar nu l-a ratificat până azi. Anul acesta, la 1 septembrie, guvernul a înaintat parlamentului un proiect privind aprobarea acestei carte.

Astfel, prin ratificarea Tratatului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), Armenia se angajează să pună în aplicare mandatul de arestare a președintelui rus Vladimir Putin.

Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acuzându-l de comiterea crimelor de război în Ucraina.

Dacă dictatorul rus vine acum într-una dintre țările care recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale, ar trebui arestat. Rusia a spus că o astfel de decizie nu are consecințe juridice pentru țară și președintele ei.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharov, a subliniat că țara sa nu a semnat Tratatul de la Roma și nu este obligată să se supună deciziilor sale.

La rândul său, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că mandatul de arestare a lui Vladimir Putin este „nul de drept” din punct de vedere juridic. Și este inacceptabil să se stabilească problema responsabilității liderului rus.

Cu toate acestea, în iunie 2001, Slobodan Miloșevici, președinte al Iugoslaviei și ulterior la Serbiei, era deferit Tribunalului de la Haga. El era acuzat pe 66 de capete, majoritatea lor fiind legate de crimele de război ce au avut loc în timpul conflictelor interetnice de pe fostul teritoriu al Iugoslaviei.

El este primul președinte care a fost deferit la Tribunalul de la Haga (nu era aceeași instituție cu Curtea Penală Internațională de la Haga, dar funcționa în cadrul său).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *