O instituție internațională atenționează asupra încercărilor de a-l discredita pe Veaceslav Negruța
Lilia Carașciuc, director executiv Transparency International Moldova, susține că îl cunoaște pe Veaceslav Negruța de mai bine de 20 de ani și în această perioadă multe guvernări și-au dorit ca expertul să fie parte a echipei sale, pentru că era profesionist și corect. Între anii 2009-2013, a activat în calitate de ministru al finanțelor și încă din această perioadă, în care au avut loc numeroase fraude în sistemul bancar, Veaceslav Negruța era o persoană incomodă pentru guvernarea care s-a consolidat între timp.
Potrivit ei, atunci când era ministru, Negruța a raportat și în plenul Parlamentului, și în Consiliul Suprem de Securitate atacurile raider din sistemul bancar, în particular la BEM, însă la scurt timp s-a ales cu un dosar, care se află în prezent la CEDO. Lilia Carașciuc a mai spus că până în prezent expertul Veaceslav Negruța a vorbit despre riscurile a numeroase proiecte de legi, inclusiv cele care au vizat acordarea cetățeniei prin investiții, amnistia fiscală și de capital, dar și despre concesionarea creditelor în bănci etc. Directoarea TI-Moldova susține că acele critici asupra inițiativelor care pot afecta interesul public au stârnit deranj, iar ca urmare asupra expertului se fac presiuni.
Veaceslav Negruța a declarat că, urmare a expunerilor de observații critice din partea TI Moldova în martie 2017 asupra proiectului de reformare a unor instituții din domeniul public, proiect elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei și Informației, prim-ministru Pavel Filip a luat în considerare obiecțiile expuse și în ședință de Guvern a schimbat conceptul propus de MTIC. Totodată, s-a arătat indignat de criticile aduse și a promis că va da dovadă de insistență pentru „a-i arăta locul lui Negruța”. Potrivit expertului, declarațiile fusese făcute de Pavel Filip în ziua de 3 aprilie 2017 la TV.
Mai târziu, spune Veaceslav Negruța, la indicația și insistența personală a lui Pavel Filip, a fost inițiată o anchetă penală pe caz, care, în opinia sa, are un singur scop – încercarea de a-l intimida. Expertul a reiterat că procedurile de achiziționare a pașapoartelor în perioada 2012-2013 au fost efectuate în conformitate cu Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, în condițiile stabilite de UE, în strictă conformitate cu Legea cu privire la achizițiile publice și conform hotărârilor de guvern. Legalitatea și corectitudinea întregului proces au fost subiect de monitorizare din partea UE, fapt soldat cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului liberalizat de vize cu UE, iar decizia Curții Supreme de Justiție din noiembrie 2012 confirmă acest aspect din punct de vedere legal.
Veaceslav Negruța a spus că s-a adresat în instanță pentru a se apăra de atacurile mediatice lansate în aprilie 2017 împotriva sa. Potrivit lui, mijloacele implicate nu au argumente și explicații pertinente și din aceste cauze aplică formula tărăgănărilor și amânărilor unui proces de clarificare. Între timp, două mijloace media implicate și-au prezentat scuze pentru atacurile la adresa sa și au fost excluse din proces. Fostul ministru susține, de asemenea, că, neavând niciun argument și motiv legal pentru a-l ataca personal, instituțiile procuraturii, sub presiunea și la insistența personală a prim-ministrului Filip, l-ar fi reținut și îl dețin în instituțiile sale mai bine de trei săptămâni pe fostul său consilier. Expertul afirmă că acțiunile organelor de urmărire n-au fost făcute publice pentru că au un caracter vădit ilegal, abuziv și fără temei.
„Eu personal și colegii mei din Ministerul Finanțelor nu am admis nicio ilegalitate în procesul de implementare a regimului liberalizat de vize. Toate acțiunile de organizare a proceselor de licitare au fost atent monitorizate de parteneri, cu respectarea tuturor cerințelor, inclusiv a celor tehnice, stabilite de partenerii europeni, precum și în deplină conformitate cu normele legale, fapt confirmat prin decizia CSJ din noiembrie 2012”, a seclarat expertul.
Veaceslav Negruța a făcut apel către întreaga societate și partenerii de dezvoltare, în special către Delegația UE, pentru a obține eliberarea imediată a persoanei menționate. De asemenea, TI Moldova solicită stoparea fărădelegilor și sechestrărilor ilegale aplicate față de oameni pentru a obține cu orice preț mărturii false împotriva persoanelor incomode și care își permit să se dea cu părerea asupra subiectelor de interes public.
Sursa: ipn.md