Editorial

O întâlnire așteptată

V-am povestit de multe ori despre realizările poetului Claudiu Komartin și ale graficienei Ana Toma. Îi cunosc pe ambii de mulți ani, dar dincolo de prietenie trebuie să spun că ei fac multe lucruri bune, inclusiv pentru literatura de la noi.

În paginile revistei Poesis internațional au apărut mulți autori importanți de la noi. E suficient să menționez că ei au avut un număr dedicat lui Dumitru Crudu, dar și unul dedicat lui Eugen Cioclea la care au lucrat când încă poetul era în viață. La noi, din păcate, nu prea s-a omorât lumea cu poezia lui Eugen Cioclea în timpul vieții, deși e cu siguranță unul dintre cei mai importanți poeți de aici. E drept că – pe vechiul model – după moarte s-au mai schimbat lucrurile. Claudiu cu Ana însă, imediat ce au dat de poezia lui Eugen Cioclea, au dorit să o facă cunoscută cititorilor din România.

La clubul de lectură Institutul Blecher, realizat tot de ei, au citit mai mulți poeți tineri basarabeni, iar la Casa de Editură Max Blecher, înființată de puțini ani, au debutat deja trei poeți tineri foarte buni de la noi, despre ale căror cărți v-am vorbit deja: Ana Donțu, Victor Țvetov, Anatol Grosu. Să știți că în general există puține edituri (vreau să le laud aici și pe Tracus Arte și Charmides) care acceptă debutanții, fie ei și foarte buni. Editurile, chiar cele cu bani, așteaptă debutul autorului ca mai apoi, dacă e de succes, să îl invite să publice.

Casa de Editură Max Blecher a publicat, pe lângă cărțile autorilor români, mai multe traduceri și antologii. Și chiar dacă nu scot foarte multe titluri pe an, cele care apar sunt bune și foarte bune. Nu ai cum să greșești când cumperi o carte de la editura lor. Iar dacă cineva își dorește un tablou de ansamblu, poate cumpăra revista Poesis internațional.

Amintesc toate aceste lucruri, pentru că în 22 ianuarie vom avea o întâlnire la Cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale. Vor aduce cu ei cărți pe care de aici le procurăm cu dificultate. Se va citi multă poezie bună, poeme semnate de Victor Țvetov și Ana Donțu, dar și o lectură din Adriana Carrasco, pe care Komartin a prezentat-o astfel: s-a născut în 1985 la Cuernavaca şi a trăit în Ciudad de México. A lucrat în diferite aziluri şi centre sociale şi a scris în urma experienţelor sale volumul de poezie Dezmembraţi (2009). A murit în vara anului 2012, în apropierea casei sale din Tepito, într-un schimb de focuri dintre două bande rivale, împreună cu partenera sa, fotografa Maria Hirschpek.

Dacă sunteți prin oraș, vă așteptăm vineri, 22 ianuarie, ora 18.30, Biblioteca Națională, pentru întâlnirea cu Ana Toma și Claudiu Komartin.
Moni Stănilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *