Ultima oră

O jumătate de secol de la criza rachetelor din Cuba

Amplasarea unor rachete nucleare sovietice în Cuba, la numai câteva zeci de kilometri de peninsula Florida, a generat o puternică emoție în rândul populației Statelor Unite, panicată de iminența unui atac rusesc asupra țării tuturor posibilităților.

Criza rachetelor este descrisă ca un episod gestionat cu o mână de maestru de preşedintele american John F. Kennedy. Liderul de atunci al URSS, Nikita Hrușciov, a decis în luna mai a anului 1962 să trimită peste 40.000 de soldaţi şi zeci de rachete nucleare în insula din apropierea coastelor SUA, dând în acelaşi timp asigurări americanilor că nu va amplasa aici arme ofensive. Cu ajutorul imaginilor culese de un avion spion U-2, liderii americani află despre existenţa rachetelor în Cuba.

Pe 22 octombrie, Kennedy spune americanilor ce se întâmplă şi plasează armata în stare de alertă maximă, însă majoritatea navelor sovietice care transportau noi focoase nucleare se întorc din drum, speriate de blocada americană instituită în jurul Cubei. Patru zile mai târziu, URSS propune să-şi retragă rachetele în schimbul garanţiei că SUA nu vor invada Cuba, iar a doua zi cere retragerea rachetelor americane din Turcia, această a doua solicitare fiind făcută chiar în mod public. Atmosfera se mai calmează când Washingtonul a promis că nu va invada Cuba, iar cele două superputeri convin să-şi retragă rachetele din Cuba şi respectiv Turcia. 30 de ani mai târziu americanii au aflat că sovieticii dispuneau de zeci de rachete nucleare tactice pe insulă, echipate cu capete nucleare ce ar fi putut să anihileze o întreagă armată invadatoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *