Eveniment

O masă rotundă dedicată Zilei Genocidului în Azerbaidjan a avut loc la Chișinău

Pe 2 aprilie, în incinta Centrulului Cultural Evreiesc “KEDEM” din Chișinău a avut loc o masă rotundă dedicată zilei de 31 martie – Ziua Genocidului în Azerbaidjan. La evenimentul  organizat de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova și Congresul Azerilor din Moldova, au participat oficiali, lideri ai comunităților naționale, membri ai diasporei azere și personalități publice.

La deschiderea evenimentului, Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, a povestit participanților la masa rotundă despre evenimentele din martie 1918, în urma cărora 20 de mii de azeri pașnici au fost uciși de către naționaliștii armeni doar pentru apartenența lor etnică, casele au fost arse și jefuite, monumentele, moscheile și cimitirele au fost distruse. Diplomatul s-a referit, de asemenea, la azerii care locuiau în vestul Azerbaidjanului și care au fost, la fel, supuși genocidului de către unitățile armeano-bolșevice.

Dânsul a menționat că, în urma epurării etnice efectuate în 1948-1952, 1987-1991, azerii au fost în cele din urmă expulzați complet de pe teritoriul Armeniei moderne, iar astăzi nu mai există niciun azer în această zonă. Ambasadorul a subliniat că comunitatea din Azerbaidjanul de Vest solicită pe bună dreptate comunității internaționale să asigure și să creeze condiții pentru întoarcerea sigură și demnă a azerilor expulzați din aceste teritorii la casele lor și să restaureze patrimoniul cultural azer distrus. Dânsul a menționat că societatea modernă trebuie să învețe din tragediile trecutului, astfel încât aceste tragedii să nu se repete în nicio parte a lumii.

Vitalie Jacot, Deputatul Parlamentului Republicii Moldova și Președeintele Grupului Parlamentar dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan, a vorbit despre toleranța și armonia interculturală care domnește între diferitele popoare care trăiesc în Moldova. Dânsul a spus că aceasta este o condiție importantă pentru a evita ciocnirile interetnice și ura rasială. Vitalie Jacot a spus că, în timpul vizitei în teritoriile eliberate din Azerbaidjan, a fost martor la multe distrugeri și ruine, ceea ce face o impresie foarte tristă. Dânsul a dorit o rezolvare rapidă a problemelor, în urma căreia să se instaureze o pace și o prosperitate durabile în regiune, în beneficiul tuturor popoarelor din regiune.

Președintele Congresului Azerilor din Moldova, Elchin Bayramov, a menționat că genocidul împotriva azerilor pașnici din 1918 a fost comis din nou de către formațiunile armate armenești la Khojaly în 1992 cu o cruzime deosebită. Dânsul a subliniat că una dintre sarcinile diasporei este de a sensibiliza comunitatea mondială cu privire la aceste evenimente tragice, astfel încât să li se poată acorda o evaluare juridică corectă.

În discursul său, reprezentantul Congresului Azerbaidjanului din Moldova, Maarif Rahimov, a vorbit participanților la masa rotundă despre crimele fascistului armean Garegin Nzhdeh, menționând pericolul și inadmisibilitatea glorificării fascismului. De asemenea, a mai menționat că în lumea civilizată nu ar trebui să existe evenimente precum genocidul din 1918, Khojaly din 1992.

La eveniment au luat cuvântul și reprezentanți și membri respectați ai diasporei azere, precum Yasin Seyid, Ana Pînzaru, Gojayev Bayram și alții.

De asemenea, în incinta Centrulului Cultural Evreiesc “KEDEM” a fost organizată o expoziție dedicată genocidului din 31 martie 1918.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *