O nouă consolidare pe frontul politic antiromânesc: patrulaterul roșu
„Triadei” liderilor proruși Igor Dodon, Renato Usatîi și Vladimir Voronin (pentru că generalul pensionar nu poate fi scos din cărți atâta timp cât partidul său își menține cu fermitate șansele de a accede în Parlament în cazul unor alegeri), i se mai adaugă încă o figură importantă, transformând tabăra politică într-un „patrulater roșu”. Fără vreo legătură propriu-zisă cu coaliția partidelor ceaușiste care a condus România între 1992 și 1996, gruparea de la Chișinău i se aseamănă, totuși, în câteva aspecte, cel mai important fiind antioccidentalismul și promovarea „democrației originale”, care în Rusia se mai numește „democratură”, și pe care am experimentat-o și noi între 2001 și 2009.
Ilan Shor se înscrie perfect în tipologia modelului de lider „providențial” care ar putea să scoată partea prorusă a electoratului din case în ziua votării și să maximizeze numărul alegătorilor care vor susține opțiunea politică antieuropeană și prorusă. La fel ca Igor Dodon, Renato Usatîi și Vladimir Voronin la vremea lui, acesta a recurs deja și va recurge și din postura de președinte de partid la „activități sociale” – împărțirea de cadouri și alte bunuri menite pentru cumpărarea încrederii oamenilor. Grupul țintă, însă, nu vor fi doar vorbitorii de rusă, ci în primul rând cei de limbă română care nu sunt preocupați de politică. Nu întâmplător, conform comunicatului de presă al partidului „Ravnopravie”, Ilan Shor ar fi spus că formațiunea „trebuie poziționată în calitate de formațiune politică de centru-stânga temperată, care pledează pentru întărirea statalității Republicii Moldova, respectarea drepturilor și a intereselor tuturor grupurilor etnice care locuiesc pe teritoriul țării, creșterea rolului statului în susținerea păturilor social-vulnerabile”. Specularea sărăcirii populației în anii 2009-2016, creșterea sentimentului de disperare în rândurile cetățenilor, vor fi principalele elemente utilizate de propaganda politică prorusă din Republica Moldova în viitoarele campanii electorale.
Noul lider al partidului „Ravnopravie” le seamănă colegilor săi de eșichier politic și prin raporturile acestuia cu afacerile și cu legea. Ilan Shor are în continuare statutul de „învinuit” în dosarul devalizării Băncii de Economii din Moldova. Calitatea sa de candidat la funcția de primar al orașului Orhei a fost folosită de avocații săi pentru a obține eliberarea din arestul preventiv, în primăvara anului trecut. Ilan Shor este cercetat sub control judiciar pentru cele întâmplate la BEM, dar în vizorul opiniei publice se află și prestația sa din toamnă, atunci când l-a denunțat pe fostul lider al PLDM, Vladimir Filat, acesta din urmă fiind arestat. Ilan Shor ar fi mărturisit că i-a dat mită și cadouri lui Filat, în valoare de 250 de milioane de euro. Vreo acțiune în justiție împotriva sa, pe marginea acestor evenimente, încă nu a fost întreprinsă. Din înregistrările convorbirilor sale cu Filat, făcute publice după arestarea acestuia din urmă, transpare chipul unui om perfid și răzbunător, care o face pe servitorul umil ținând la spate un cuțit pe care nu ezită să-l folosească atunci când condițiile sunt favorabile. În același fel s-au comportat și se comportă și interlopul Renato Usatîi (ale cărui legături și colaborare cu grupurile infracționale organizate din Rusia nu sunt un secret pentru nimeni), escrocul Igor Dodon (care, pe când era ministru al Economiei, a contribuit la înstrăinarea pe câțiva lei a proprietății publice către nu mai puțin dubiosul Vladimir Plahotniuc), și dictatorul Vladimir Voronin (care și-a subordonat în totalitate puterea politică și mare parte din activitățile economice importante, prin intermediul fiului său Oleg Voronin, relevând din plin statutul de republică bananieră al pseudostatului pseudomoldovenesc). Ilan Shor este o completare potrivită a acestei „echipe”.
Nu trebuie să uităm nici de partidul pe care, iată, îl preia Ilan Shor. „Ravnopravie” a fost, dintotdeauna de când există, o formațiune prosovietică, antiromânească și antimoldovenească. Aceasta promova, sub acoperirea declarativă a „echității” și „egalității” între etniile conlocuitoare în Republica Moldova, un șovinism rusesc și o intoleranță crasă față de tot ce este românesc. Sigla formațiunii „Ravnopravie” a fost un vultur cu două capete, similar cu cel de pe stema Rusiei. Ilan Shor a devenit primar al Orheiului din partea acestui partid. Fostul președinte, binecunoscutul românofob și șovin velikorus Valerii Klimenko, rămâne și el în fruntea formațiunii, deoarece va ocupa poziția de președinte al Comitetului Executiv al formațiunii.
Intenția declarată a conducerii „Ravnopravie”, potrivit lui Ilan Shor, este să „aspire la un succes național”, făcut posibil de „succesele formațiunii politice la conducerea orașului Orhei”. Cel mai bun rezultat electoral al partidului a fost în alegerile parlamentare din 6 martie 2005, când a reușit să acumuleze 2,83% din sufragii. Noile evoluții arată intenția Moscovei, care-și susține pe toate căile bufonii politici de la Chișinău, de a completa garnitura ofertei sale electorale pentru cetățenii Republicii Moldova. Pe care speră s-o vadă câștigătoare în curând.
Deloc întâmplător, funcția pe care și-o dorea Ilan Shor și pentru obținerea căreia i-a dat mită lui Vladimir Filat, a fost cea de ambasador al Republicii Moldova la Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!