O pildă pentru rușii din RM: Arafat al românilor
De două decenii și ceva, rușii din Moldova, în loc să învețe limba oficială a țării, luptă pentru acordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat. Acești „apărători” ai minorității ruse se fac a uita un adevăr universal valabil: ca să ocupi o funcție înaltă într-o țară, trebuie să cunoști limba acestei țări. Apropo, așa e și în Rusia – nu cunoaștem niciun caz când în Rusia o persoană să ocupe funcția de ministru fără a cunoaște limba rusă… Dacă așa ceva e normal în Rusia, de ce ar trebui să se considere anormal la noi, în RM?
Am luat în discuție acest subiect nu întâmplător. Luni a vizitat Chișinăul Raed Arafat, șeful Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România. Cine este acest Raed Arafat?
Cred că mulți cititori își mai amintesc de un scandal mare iscat la București din cauză demiterii din funcție a subsecretarului de stat de la Ministerul Sănătății, Raed Arafat, atunci încă anonim pentru basarabeni.
Iată, pe scurt, această istorie. Pe 23 august 2007, premierul de atunci al României, Călin Popescu Tăriceanu, îl numește subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice pe medicul Raed Arafat. În urma unor critici aduse sistemului sanitar din România, Arafat este nevoit să demisioneze din funcție (10 ianuarie 2012). Demiterea acestuia a provocat proteste energice în București și în alte orașe din România. Sub presiunea acestora, doar peste o săptămână de la demitere, Raed Arafat a fost repus în funcție. Raed Arafat este născut în 1964, în Damasc, capitala Siriei. La vârsta de 16 ani a emigrat în România. A studiat limba română la Pitești, iar ulterior a urmat cursurile Universității de Medicină din Cluj și s-a specializat la Târgu-Mureș și Cluj în anestezie terapie intensivă. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, un serviciu medical de intervenție rapidă, asemănător celor din Uniunea Europeană, format dintr-un echipaj calificat medicalizat. Statul român a apreciat înalt contribuția lui Raed Arafat, președintele Ion Iliescu decorându-l cu Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler, iar președintele Traian Băsescu – cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer. Pe 30 iunie 2012, a fost desemnat membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgență, pentru sprijinul acordat la dezvoltarea acestui sistem primind și premiul pentru leadership (se pronunță lidărșip și înseamnă poziție de lider într-un domeniu – nu lider la șipuri).
Cum de a reușit acest (fost) străin să facă o carieră fulminantă în România? Putea oare acest Raed Arafat să facă o carieră de succes într-o țară unde se încalcă drepturile minorităților și ale străinilor? Putea oare acest Raed Arafat să facă o carieră de succes dacă, în loc să învețe limba română și să se integreze în societatea română, rămânea la limba lui maternă și devenea luptător pentru drepturile arabilor palestinieni din România? Aceste întrebări retorice le adresez liderilor comunităților etnice din R. Moldova și acelor „apărători” ai drepturilor minorităților care-i sperie pe conaționalii lor că, dacă RM se va uni cu România, li se vor leza drepturile… Biografia medicului Raed Arafat demonstrează altceva.
P.S. Miercuri, președintele Traian Băsescu l-a numit pe Raed Arafat ministru al Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!