Editorial

O provocare în legătură cu 16 mai 2012: guvernul Filat nu va coborî drapelele în bernă

Atunci unii patrioţi au strâmbat din nas, considerând gestul meu ca fiind… uşor excentric. În anul trecut am depus suficiente eforturi în vederea mişcării carului din loc, eforturi care s-au încununat cu lansarea pe 16 mai 2011 a binecunoscutei Iniţiative despre Anul 1812. Cu propriile cheltuieli am lansat şi un site – www.1812.md – pe care încerc să-l menţin cu ajutorul unor entuziaşti. Când anul trecut am lansat respectiva Iniţiativă, unii dintre cei care s-au strecurat patriotic în Consiliul Unirii nu numai că nu au susţinut iniţiativa, dar s-au arătat uşor iritaţi.

Împreună cu un grup de istorici cu care am format Mişcarea civică 1812 am făcut presiuni asupra Guvernului pentru a obţinea finanţarea unei conferinţe internaţionale despre 200 de ani de la anexarea Basarabiei. Cu această ocazie am fost atacat murdar de nişte jurnaliugi aflaţi în solda lui Filat şi a ruşilor şi nimeni din membrii Consiliului Unirii vizaţi nu a reacţionat. Graţie eforturilor personale ale preşedintelui Academiei de Ştiinţe, sus-numita conferinţă va avea totuşi loc. Guvernul Filat a declarat că nu are bani pentru o asemenea conferinţă. TIMPUL a scris cu lux de amănunte despre aceasta. Niciun patriot nu a sprijinit atunci iniţiativa noastră şi nu a făcut presiuni asupra Guvernului…

…Şi iată că pe ultima sută de metri, ca musca la arat, unii unionişti de fabricaţie mai recentă au lansat iniţiativa de a cere guvernului Filat să declare ziua de 16 mai zi de doliu naţional şi să organizeze funeralii naţionale…. Aceştia semnează iniţiativa în numele Consiliului Unirii.
Deoarece şi eu fac parte din acest consiliu, mă văd obligat să mă desolidarizez de autorii demersului şi să declar cu toată fermitatea că respectivul demers este o acţiune contraproductivă şi periculoasă. Este clar din start că guvernul Filat nu va coborî drapelele în bernă pe 16 mai a.c., ceea ce înseamnă că respectiva iniţiativă nu va face decât să plaseze această dată istorică în zona marginală. Să ne amintim cum a fost blocată de către guvernarea AIE-1 iniţiativa lui M. Ghimpu vizavi de 28 iunie 1940. Cine are interes ca şi această dată tragică din istoria noastră să fie compromisă, ca şi ideea Unirii, fiind percepută ca o acţiune a marginalilor şi extremiştilor politici?

Consider că iniţiativa Consiliului Unirii înseamnă, de fapt, enclavizarea evenimentului de la 16 mai 2012, compromiterea lui şi toarnă apă la moara celor care şi astăzi consideră jaful teritorial din 1812 o acţiune de binefacere a Rusiei ţariste faţă de moldoveni. Să fim inteligenţi, să nu le mai facem un cadou duşmanilor noştri istorici.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *