Economie

O ȘANSĂ pentru R. Moldova? Națiunile din cadrul G20 vor încheia acorduri privind DATORIA țărilor SĂRACE

Grupul G20 intenționează să ofere țărilor cu venituri mici un moratoriu privind rambursarea împrumuturilor guvernamentale, ca parte a unui „plan de acțiune” pentru combaterea pandemiei coronavirusului și evitarea unei crize a datoriilor statelor din piețelor emergente, a declarat un înalt oficial al G20.

Inițiativa, care urmează să fie finalizată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor finanțelor din această săptămână, ar putea îngheța rambursarea datoriilor suverane pentru șase sau nouă luni.

Națiunile bogate și instituțiile mondiale ar folosi perioada moratoriei pentru a elabora „criterii foarte clare, de la o țară la alta a ceea ce se va întâmpla exact. Va fi o scutire totală de datorii? Va fi vorba doar de o amânare, o re-scandențare? " se întreba oficialul.

„Pentru ca scutirea datoriilor să aibe loc, ea trebuie să fie coordonată”, a spus oficialul, care nu a dorit săși dea numele numit din cauza sensibilității discuțiilor. „Dar ceea ce este necesar de urgență este să le oferi acestor oameni spațiu, astfel încât să nu aibă nevoie să se preocupe în plus și de plata datoriilor”.

Preocupările vizează sustenabilitatea datoriei multor țări cu venituri mici, care s-au împrumutat foarte mult în anii de după criza financiară globală din 2008 și care acum nu au resurse pentru a face față problemelor economice cauzate de pandemia Covid-19, deoarece se confruntă cu dezechilibre mari, venituri în scădere și deprecierea monedelor – precum și cu criza din sănătate.

Un alt oficial apropiat negocierilor a spus că inițiativa „se bucură de un sprijin puternic”. "Negocierile sunt încă în curs, iar unele detalii rămân de stabilit, dar suntem siguri că se va găsi o soluție", a spus oficialul.

FMI și Banca Mondială au solicitat scutirea datoriei pentru 76 dintre cele mai sărace națiuni din lume care sunt eligibile să primească bani de la instituția internațională. Dar mai sunt și alte țări care se luptă cu povara datoriilor mari și cu epuizarea resurselor financiare. În prezent se poartă discuții legate de cine ar mai putea fi inclusă pe listă.

În acest an, țările care beneficiază de asistență bilaterală pentru dezvoltare ar trebui să efectueze rambursări de datorie de aproximativ 40 miliarde de dolari către creditorii externi. De asemenea, împrumuturile între state mai alte aproximativ 18 miliarde de dolari.

În cadrul G20 există o recunoaștere unanimă a faptului că o abordare globală coordonată este o necesitate, nu o alegere

După ce FMI și Banca Mondială au făcut apel la acordarea unei guri de oxigen națiunilor mai sărace, existau îngrijorari că unii creditori suverani ar putea fi reticenți în a suspenda rambursările, suspectând faptul că statele iertate la plată vor folosi bani pentru plata altor datorii și nu pentru a face față crizei coronavirusului.

Această îngrijorare a fost exprimată inițial de China, cel mai mare creditor bilateral pentru țările care formează International Development Association. Beijingul a acordat în trecut scutiri de datorii țărilor creditoare, dar nu ca parte a unui efort coordonat. Până acum, China a părut reticentă în a schimba această abordare. Ministrul său de externe a declarat săptămâna trecută că este dispus să discute individual cu țările cu venituri mici despre provocările datoriilor, în timp ce a menționat că problemele anterioare privind rambursarea datoriilor au fost soluționate pe căi bilaterale. Dar e foarte posibil ca această poziție să se fi schimbat înaintea reuniunilor din această săptămână.

Oficialul G20 a respins speculațiile că ar exista diferențe între membrii G20, în special cu China, spunând că există un angajament foarte clar, inclusiv din partea Chinei”.

Odile Renaud Basso, președintele Clubului de la Paris, un grup format din 22 de state puternice, a declarat că orice decizie ar trebui să fie luată de toți creditorii și că China „participă foarte constructiv” la negocierile G20.

Ea a declarat că mai multe națiuni creditoare, inclusiv China, au făcut eforturi pentru ca FMI, Banca Mondială și alți creditorii multilaterali să se alăture în înghețarea rambursărilor de datorii. Oficialul G20 a declarat că guvernele nu vor presa investitorii privați să ofere ajutor națiunilor sărace, spunând că ar putea denatura astfel piețele.
„Am saluta orice acțiune voluntară a deținătorilor privați de datorie, dar a impune ceva pe bază de lege ar complica foarte mult situația”, a spus oficialul. „Nu puteți obliga investitorii individuali să renunțe la drepturile lor. Acest lucru ar putea denatura piețele și ar putea avea consecințe negative pe partea lichidității"

„Acum există o recunoaștere din ce în ce mai mare în cadrul G20. . . că este un joc de supraviețuire, nu îți poți repara casa singur. . . acest virus nu cunoaște granițele ", a spus oficialul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *