O serată de poezie în memoria regretatului poet Eugen Cioclea s-a desfăşurat la Chişinău
Alături de Laura Cioclea, fiica poetului, şi de editorii antologiei, artistul plastic Andrei Mudrea, oameni de teatru (Mihai Fusu, Alexandru Pleşca Andrei Sochircă ş.a.) şi de litere (Arcadie Suceveanu, Maria Şleahtiţchi, Mircea V. Ciobanu ş.a.), au evocat personalitatea celui care a fost şi rămâne, după cum se autoidentifica, „cel mai trist poet din Europa”.
Moderatorul manifestării şi redactorul cărţii, Emilian Galaicu-Păun i-a mulţumit fiicei poetului, Laura Cioclea pentru faptul că a cooperat la editarea acesteia. „Mi-a pus la dispoziţie manuscrisele lui Eugen Cioclea cu poezii inedite – peste 100 de pagini. Am încercat să aleg texte foarte legate, autonome estetic – 7 poeme”, a spus Galaicu-Păun. El mai a citit un poem datat cu 3 octombrie, care s-ar putea să fie ultima poezie a autorului.
La eveniment a participat ministrul Culturii, Monica Babuc. Solicitată de MOLDPRES, ea a spus că l-a cunoscut pe Eugen Cioclea la Moscova, cînd îşi făcea doctorantura la Moscova.
„I-am citit cartea „Numitorul comun”. În ultima perioadă a vieţii sale îl vedeam pe străzile Chişinăului tot mai trist şi şi mă gîndeam că e păcat e că omul acesta n-are parte de bucurii. Trebuie să readucem creaţia lui către cititori, deoarece este unul dintre cei mai mari poeţi contemporani", a declarat ministrul Culturii.
Seara de poezie a fost încheiată cu spectacolul „Vreau să fiu cine-am fost niciodată”, prezentat de actorul Andrei Sochircă.
Eugen Cioclea s-a născut la 4 august 1948 în satul Terebna, raionul Edineţ. După absolvirea şcolii medii, urmează Facultatea de Matematică a Universităţii „M. V. Lomonosov” din Moscova, pe care o abandonează după anul patru (1971). A semnat volumele de versuri „Numitorul comun”, „Alte dimensiuni” şi „Daţi totul la o parte ca să văd”. S-a stins din viaţă pe 8 octombrie 2013 la Chişinău.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!