O sută de persoane aflate în dificultate vor beneficia de ajutor pentru a-și putea găsi un loc de muncă
Memorandumul prevede ca în următorii doi ani, circa 100 de persoane aflate în dificultate să beneficieze de cursuri de formare inițială și continuă, pentru a-și putea găsi un loc de muncă.
În cadrul evenimentului, vice-ministrul educație a menționat importanța consolidării eforturilor între autoritățile publice și membrii societății civile în vederea susținerii persoanelor cu necesități speciale și celor provenite din instituții rezidențiale. „Educaţia incluzivă şi integrarea tuturor tinerilor în societate, indiferent de necesităţile educaţionale, dar şi de posibilităţile fizice ale acestora este una dintre priorităţile noastre. Dacă vor însuși o meserie, tinerii respectivi se pot încadra în câmpul muncii și își pot asigura o sursă de venit. Fiind un obiectiv esențial, dar totodată complex, trebuie să avem o abordare multidisciplinară în domeniu, precum și resurse financiare suplimentare”, a spus Cristina Boaghi.
Monica Talpalaru, președinte al Asociaţiei Responsabilita Sociale Onlus Italia, consideră că informarea și instruirea persoanelor cu dizabilități și a celor social vulnerabile le va oferi oportunitatea de a depăși dificultățile cu care se confruntă și a deveni membri utili ai societății. În acest context, asociația a inițiat un parteneriat cu Centrul de studiu „Spre succes” din or. Chișinău, ce propune 11 programe de formare.
Totodată, în cadrul Memorandumului va fi oferită asistență metodică cadrelor didactice care vor instrui persoane cu dizabilități și/sau provenite din instituții rezidențiale.
În funcție de rezultatele obținute, proiectul va putea fi extins pentru alți doi ani.
TIMPUL.MD (V.M.)