Editorial

O țară de violatori

E vorba de „medicul” Stanislav Florea, bănuit că ar fi violat 16 paciente de la Internatul Psihoneurologic din Bălți. Primul caz de viol a fost semnalat în 2013, însă Violeta Gașițoi, avocata victimelor, susține că violurile ar fi început din anul 2005, doar că Procuratura nu a considerat necesară deschiderea unui dosar penal pe atunci.

Societatea noastră în genere strâmbă nasul și se dovedește a fi discriminatorie față de persoanele cu dizabilități. Vedem această atitudine peste tot: la școală, în stradă, în curtea blocului, pe terenul de joc. Mai grav este când această atitudine inumană predomină în spitale, când este practicată chiar de medici, de oamenii care ar trebui să aibă grijă de persoanele cu dizabilități. Pacienții acestor spitale sunt considerați nimeni de toată lumea, nimeni nu-i ia în seamă și nimeni nu-i consideră oameni. Așa că nu e de mirare că toți angajații Internatului Psihoneurologic din Bălți, în frunte cu fostul director, au tăcut mâlc, timp de mai bine de un deceniu, și au închis ochii la violurile repetate și coșmarul prin care treceau aceste paciente. Ce vină au oamenii care s-au născut cu dizabilități? Nici una. Vina e a noastră, a unei societăți de bolnavi mintal, violatori și debili – noi ar trebui să înfundăm casele de nebuni, nu acești pacienți.

Cazul inculpatului Stanislav Florea a fost amânat până în luna august, acesta se va bucura de vară până atunci, și probabil se va gândi cum să scape basma curată din această istorie mârșavă. Procurorul cere 15 ani de detenție pentru el, și asta e foarte puțin, un astfel de individ ar merita închisoare pe viață. Iar cei care au închis ochii la aceste crime – medicii, directorul, servitorii, paznicii și restul angajaților merită și ei, măcar câte 15 ani de detenție. Să simtă pe pielea lor ce înseamnă să fii pacient sau deținut într-o țară plină de criminali, lipsiți de orice urmă de umanitate. Să vadă că nu există nici o diferență între condițiile în care stă un deținut la închisoare și condițiile pe care le-au creat ei pentru pacienții lor. Cele mai mari crime din istoria omenirii nu se întâmplă din cauza criminalilor, ci din cauza celor care acceptă aceste crime și nu fac nimic ca să le prevină. Așa că la Bălți avem un întreg internat de violatori, mai mult, cred că avem o țară întreagă de violatori, o țară apatică și absolut indiferentă la problemele celor neajutorați. O țară pentru care violul a 16 femei nu e un subiect de discuție, nici măcar nu cred că le consideră femei, că doar nu sunt „întregi la cap”. Am impresia că se întâmplă exact invers, iar cei care nu sunt „întregi la cap” nu stau prin spitale, ci activează în calitate de profesori, medici, judecători, polițiști și așa mai departe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *