Social

O treime dintre migranții moldoveni din Italia sunt exploatați de angajatori

Declaraţia aparţine Dianei Cheianu, expert al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune (OIM), şi a fost făcută în cadrul celui de-al V-lea Congres al Diasporei Moldoveneşti care s-a desfăşurat de curând la Chişinău. 
 
În cadrul Congresului au fost prezentate rezultatele studiului „Cartografierea diasporei moldoveneşti în patru ţări europene de destinaţie”, realizat de experţii OIM cu scopul de a determina problemele cu care se confruntă aceasta peste hotare. Studiul a fost realizat în Italia, Portugalia, Franţa şi Marea Britanie.

Potrivit lui, un factor determinant în alegerea ţării de destinaţie reprezintă nivelul de cunoaştere a unei limbi străine şi existenţa unor rude, prieteni plecaţi în anumite ţări care ar putea facilita procesul de migraţie. Datele relevă faptul că un sfert dintre moldovenii care migrează în Franţa au scopul de a-şi continua studiile, iar fiecare al cincilea migrant în Marea Britanie speră să muncească în domeniul lui de calificare. „Cei mai nemulțumiţi sunt cei care pleacă în Marea Britanie, pentru că aici avem contingentul cel mai mare care susţine că situaţia economică, socială şi politică în R.Moldova este una extrem de dificilă şi nu le oferă niciun viitor. Totodată, conform studiului, vedem că aici avem şi cei mai tineri migranţi – peste 52 la sută au vârsta de până la 30 de ani”, a remarcat Diana Cheianu, expert OIM, realizatoarea studiului.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre moldovenii care pleacă în Franţa şi Marea Britanie au studii superioare şi o vârstă de până la 30 de ani, în timp ce în Italia peste 15% dintre moldoveni au vârsta de peste 50 de ani.

„În Italia peste 20% dintre migranţii moldoveni au statut de divorţat ori văduv, în timp ce în Portugalia peste 70 la sută dintre ei se află acolo împreună cu familiile lor. Un alt fenomen observat este faptul că 95% dintre migranţii noştri în Marea Britanie deţin dubla cetăţenie, majoritatea au cetăţenia României. În Portugalia peste două treimi (68%) din migranţi deţin dubla cetăţenie, majoritatea având cetăţenie portugheză. O asemenea situaţie nu o avem în nici o altă ţară europeană. Totodată, în ciuda facilităţilor oferite de italieni, doar 26% dintre migranţi au dubla cetăţenie”, a menţionat Diana Cheianu în cadrul celui de-al V-lea Congres al Diasporei.

Cât priveşte dificultăţile cu care se confruntă moldovenii peste hotare, pe lângă necunoaşterea limbii, problemele legate de găsirea unui loc de muncă şi cele privind legalizarea şederii, 36% dintre migranţii din Italia au spus că se confruntă cu fenomenul exploatării prin muncă.
Cel de-al V-lea Congres al Diasporei Moldoveneşti a avut loc la Chişinău în perioada 11-13 octombrie. La eveniment au participat demnitari de stat, reprezentanţi ai societăţii civile şi moldoveni, precum şi reprezentanţi din aproximativ 50 de Asociaţii ale Diasporei din 33 de ţări.

Timp de trei zile aceştia au discutat despre mobilizarea eforturilor autorităţilor de la Chişinău pentru susţinerea şi dezvoltarea diasporei moldoveneşti, priorităţile în procesul susţinerii naţional-culturale şi sociale a diasporei moldoveneşti prin prisma Planului de acţiuni pentru anii 2012-2014, rolul diasporei în dezvoltarea economică şi socială a R. Moldova, dar şi valorificarea potenţialului diasporei moldoveneşti în dezvoltarea relaţiilor cu statele de reşedinţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *