„Oamenii dau mită ca să nu fie mai proști decât alții”
Andrei Popa, rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul
Mie mi se pare că la baza fenomenului corupției stă frica pe care nicidecum nu putem să o depășim. Este o frică formată de secole, datorită condițiilor și realităților geopolitice. E o tradiție pe care am moștenit-o din perioada Imperiului Otoman când se dădeau bacșișuri. Dar principalul motiv, repet, este frica și lipsa de verticalitate. Mă refer la frica în fața unor decizii nefavorabile, față de riscuri și pierderea locului de muncă. Noi suntem vulnerabili ca societate, omul se teme să nu piardă puținul pe care îl are. El se teme să nu fie respins, vrea să-și maximizeze șansele succesului. Această frică vine de la faptul că suntem foarte lezabili, nu avem încredere în ziua de mâine, pentru că la noi lucrurile se schimbă peste noapte foarte repede. Datorită faptului că la noi s-a spălăcit această grijă de a deveni un gospodar, o persoană care se stimează, a apărut lichelismul, invidia ca nu cumva concurentul să fie mai bun. Corupția a afectat și relațiile dintre oameni. La noi și printre neamuri este frica ca nu cumva unul să fie mai arătos decât altul. Este un orientalism moștenit, dar care nu a fost tratat la timp și nu știu cum putem rezolva situația asta.
Dumitru Marian, producător de film
Probabil este vorba de multiplicare a practicilor proaste în Moldova. Dacă un vecin începe să arunce bălegarul în drum, ceilalți vecini, în loc să-l blameze, fac la fel. Noi considerăm că dacă repetăm experiențele proaste gândim că nu ne-am lăsat mai prejos, nu suntem mai proști.
Nu dau mită în general, dar sunt cazuri când merg la doctor și dacă el îmi spune pe față că trebuie să-i mai pun ceva în buzunar, am două opțiuni ori îi întorc spatele, ori mă tratez. Când dau mită polițiștilor mulți oameni se gândesc în felul următor: mai bine îi dau banii polițistului decât să plătesc legal amenda, pentru că oricum la un moment dat cineva fură miliardul. Nici unul din noi nu are siguranța că banii sunt folosiți în folosul țării. Și atunci oamenii se întreabă să dai sau nu mită, dacă rezultatul e același. În cazul sănătății la fel, dacă nu-i dau mită unui doctor bun, el va rămâne cu un salariu mizer și, la un moment dat, el ar dispărea din țară. Cu profesorii și educatorii de grădiniță e aceeași situație. Mi se pare că datul mitei vine din neîncrederea în stat, neîncredere că dacă se merge pe calea corectă, se va rezolva problema.
Teodor Pelin, protopopul de Criuleni și Dubăsari
Corupția este un fenomen străvechi, descris și în Biblie. De exemplu, când Hristos a înviat, străjerii romani și evrei au văzut învierea Mântuitorului. Arhiereii iudei i-au chemat pe acești străjeri, le-au dat mulți bani și i-au rugat să tacă, să spună că nu au văzut nimic. Străjerii însă au făcut invers, ei și banii au luat, și învierea Mântuitorului au vestit-o.
Corupția este înrădăcinată adânc în societatea noastră. Una din cele zece porunci spune să nu furi. Atunci când dăm sau luăm o șpagă, noi comitem un furt și suntem în pierdere în ambele cazuri în fața lui Dumnezeu, pentru că el ne ia înzecit din altă parte. În viață sunt multe situații. Iată, de exemplu, vin la mine studenți care nu au prea învățat după un sfat, mă întreabă cum să procedeze: să dea sau nu mită. Eu îi îndemn totuși să învețe și să se roage lui Dumnezeu. Sunt oameni care mărturisesc că iau mită, spun că e foarte greu, salariile sunt mici. Atunci îi mustru și le spun că este un păcat foarte grav, deoarece luarea mitei are urmări grave în societate. Vreau să vă spun că la noi lucrurile se schimbă oleacă. Nu mai este ceea ce era cu zece ani în urmă. Am foarte mulți prieteni în poliția de patrulare care, sunt sigur, niciodată nu o să ia mită, cunosc medici care o să ofere servicii la nivelul corespunzător fără a lua mită.
Andrei Strâmbeanu, scriitor
Toată Moldova este coruptă. Și miliardarul, și deputatul, și ministrul, corupți sunt învățătorii, coruptă este mătușa Dochița care votează. De ce e corupă mătușa Dochița? Ea a crezut în toate partidele, în toate regimurile și nu a câștigat nimic, de aceea ea se mulțumește cu puținul care i se dă înainte de alegeri. Îi dai o sută de lei sau o strachină de orez și ea votează, pentru că ea nu mai crede în nimic, nu are viitor, pentru că unicul ei viitor este cimitirul. Ceilalți sunt hapsâni, fiindcă așa-i natura omului, oricât de mult ar avea, el vrea și mai mult. La noi toate astea se întâmplă pentru că nu avem justiție. Eu nu văd nicio ieșire din situație decât o fatalitate, să facă Dumnezeu cu noi ceva, trebuie să se întâmple un Maidan sau un cutremur, un dezastru, să se ia totul de la capăt sau să avem o justiție românească. Dar noi nu putem să o avem, pentru că justiția trebuie să fie sprijinită de organele de stat. Moldova a încăput pe mâna hoților. Eu nu văd nicio perspectivă în această țară făcută de Ribbentrop și Molotov în afară de Unirea cu România și intrarea în UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!