InternaționalLumea

Oamenii de știință au descoperit cea mai veche gaură neagră din toate timpurile și spun că aceasta ar putea explica misterele universului

Astronomii spun că au descoperit cea mai veche gaură neagră de până acum. Aceasta s-a format la 470 de milioane de ani după Big Bang și a fost detectată în raze X, cu ajutorul telescoapelor NASA.

Există “dovezi solide” că s-a născut “masivă” – și se crede că aceasta cântărește între 10% și 100% din masa tuturor stelelor din galaxia sa.

Descoperirile confirmă ceea ce, până acum, erau teorii conform cărora găurile negre supermasive existau la începuturile universului.

Oamenii de știință cred că universul a început acum 13,7 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că vârsta estimată a găurii negre este de 13,2 miliarde de ani.

Gaura neagră, descoperită într-o galaxie numită UHZ1, este de 10 ori mai mare decât cea din Calea Lactee, care are un diametru de 14,6 milioane de mile.

Ce este o gaură neagră?

Găurile negre sunt regiuni din spațiu în care o cantitate enormă de masă este strânsă într-un volum mic. Acest lucru creează o atracție gravitațională atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa.

NASA a declarat: “Această descoperire este importantă pentru înțelegerea modului în care unele găuri negre supermasive pot atinge mase colosale la scurt timp după Big Bang.

“Se formează ele direct din colapsul unor nori masivi de gaz, creând găuri negre cu o greutate cuprinsă între aproximativ 10.000 și 100.000 de Soare? Sau provin din exploziile primelor stele care creează găuri negre cu o greutate cuprinsă doar între 10 și 100 de Soare?”.

Explicând diferențele dintre găurile negre, coautorul lucrării Nature Astronomy, Andy Goulding, a declarat: “Există limite fizice în ceea ce privește viteza cu care găurile negre pot crește după ce s-au format, dar cele care se nasc mai masive au un avans.

“Este ca și cum ai planta un puiet, care are nevoie de mai puțin timp pentru a se transforma într-un copac de dimensiuni normale decât dacă ai începe doar cu o sămânță.”

Priyamvada Natarajan, care a luat parte la studiul publicat în Nature Astronomy, a declarat: “Este foarte devreme în univers pentru a fi un asemenea mastodont”.

Ea a mai spus: “Credem că aceasta este prima detectare a unei “găuri negre de dimensiuni mari” și cea mai bună dovadă obținută până acum că unele găuri negre se formează din nori masivi de gaz.

“Pentru prima dată, observăm o scurtă etapă în care o gaură neagră supermasivă cântărește cam cât stelele din galaxia sa, înainte de a rămâne în urmă.”

Cercetătorii au folosit o combinație a telescopului spațial James Webb al NASA și a observatorului cu raze X Chandra al NASA pentru a detecta gaura neagră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ar putea exista o legatura intre gaurile negre si spiritualitate. De ce asta ? Pt ca spiritele folosesc lumina, fie ca sunt formate din lumina, fie ca se hranesc cu energie (tot lumina). Ori, gaurile negre retin lumina si mai ales incetinesc timpul, facand ca o secunda sa insemne o vesnicie. Suna cuiva cunoscut chinurile vesnice ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *