Oamenii lui Voronin continuă războiul cu TIMPUL
Firma „Biotex-com”, condusă din umbră de Oleg Voronin, ne-a chemat în judecată. Nemulţumită de investigaţia „Firma lui Oleg Voronin a fost condusă de un mort”, ea solicită „încasarea prejudiciului material”. Experţii în drept susţin că instanţa trebuie să amâne procesul până la încheierea urmăririi penale în cazul unor posibile falsuri în actele „Biotex-com”, pornită în primăvara curentă, după publicarea articolului. Ancheta este efectuată de CCCEC, sub conducerea Procuraturii Anticorupţie.
În martie 2011, TIMPUL a descoperit că regretatul Ghenadie Scripcaru, fostul bodyguard şi şofer al lui Oleg Voronin, omorât în circumstanţe suspecte, în 2008, la Ceadâr-Lunga, a fost director al firmei „Biotex-com timp de doi ani după deces. Mai mult, înainte de a fi ucis, Scripcaru, care era şi asociat unic al firmei, şi-ar fi înstrăinat cota-parte, printr-o tranzacţie tăinuită mai mulţi ani de reprezentanţi ai Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) şi a împuternicit o altă persoană să-l reprezinte la Cameră. Frauda l-a uluit până şi pe preşedintele CÎS, Victor Cebotari, care afirma: „Aşa ceva n-am mai văzut…”. Imediat după ce TIMPUL a făcut publică această infracţiune, procurorul general, Valeriu Zubco, a dispus iniţierea unei urmăriri penale pe acest caz. CCCEC a transmis dosarul firmei de la CÎS pentru efectuarea unei expertize judiciare grafologice. A trecut de atunci jumătate de an, pentru ca ieri să ne trezim chemaţi în judecată de către Margarita Malcoci, actuala directoare a firmei „Biotex-com” şi persoana care a beneficiat, în ultimă instanţă, de pe urma tranzacţiilor suspecte.
Dosarul penal se află la controlul procurorului Adrian Popenco de la Anticorupţie. Potrivit lui, expertiza grafologică a fost deja efectuată. Popenco a refuzat să ne comunice rezultatele expertizei, dar, din cuvintele sale, am înţeles că falsul în acte este confirmat: „Nu pot să vă divulg rezultatele expertizei, pentru că urmărirea penală continuă. Însă expertiza este finalizată şi urmează a fi identificată persoana care s-a folosit de aceste acte, pentru a-i înainta învinuirea”, a precizat procurorul. În atare situaţie, judecătorul care urmează să se pronunţe în cazul Malcoci vs. TIMPUL trebuie să amâne examinarea dosarului până la finisarea urmăririi penale, afirmă expertul în drept penal, Gheorghe Ulianovschi. „Instanţa nu poate să hotărască dacă ziarul a greşit sau nu, până la decizia finală a CCCEC şi a Procuraturii Anticorupţie. Numai ei pot să facă toate concluziile finale. Altminteri, instanţa ar încălca prezumţia nevinovăţiei”, spune Ulianovschi.
Cererea de chemare în judecată a Margaritei Malcoci către TIMPUL va fi examinată la 22 septembrie 2011, de către magistratul Iurie Potâng de la Judecătoria Râşcani. Amintim că firma „Biotex-com” deţine 89.758 de acţiuni ale „Fincombank”, al cărei Consiliu de administrare este condus de Voronin jr. Firma a fost fondată în 2002 de către Oleg Voronin şi Alexandru Sisterov, care i-a fost şi primul director. Sisterov fusese vicepreşedinte al Consiliului de administrare al „Fincombank” şi vicedirector al firmei „Moldconstruct Market”, unde Oleg Voronin e angajat ca economist. Ghenadie Scripcaru a devenit director şi asociat unic al firmei la 17 septembrie 2004. Cu doar câteva zile înainte de asasinat, el şi-ar fi înstrăinat cota-parte din firmă Margaritei Malcoci. Semnătura lui Ghenadie de pe aceste acte, inclusiv pe contractul de luare în arendă a pădurilor Ţiganca şi Rotunda, diferă, la prima vedere, de originalul iscăliturii sale de pe alte documente. Actele de înstrăinare a cotei-părţi au fost cusute la dosarul „Biotex-com” tocmai la 11 martie 2011, când TIMPUL s-a interesat de această firmă… Totodată, Scripcaru a rămas în funcţia de director la „Biotex-com” încă doi ani după deces. Directoare a firmei a fost numită tot dna Malcoci în 2010, când procuratura dorea să rezilieze contractul de arendă a pădurilor Ţiganca şi Rotunda. Legătura directă dintre „Biotex-com” şi Voronin a fost confirmată şi de către liderul PCRM, care a recunoscut că pădurile Rotunda şi Ţiganca sunt luate în arendă de către familia sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!