Oamenii sunt indiferenți când e vorba de curățenie
Adeseori, aceștia ajung în situația când sunt singurii, alături de măturători, care mai strâng frunzele sau văruiesc copacii din preajma caselor cu zeci de apartamente locuite.
În fiecare primăvară, la Chișinău începe campania de salubrizare. Autoritățile locale mobilizează întreprinderile municipale și instituțiile de învățământ preuniversitar ca să participe la lucrările de curățenie în parcuri și pe teritoriul liceelor sau grădinițelor. Locuitorii capitalei, de asemenea, pot să-și manifeste grija față de oraș prin strângerea gunoiului și a frunzelor uscate din propria curte. Însă majoritatea administratorilor din cadrul Asociaților de Proprietari ai Locuințelor Privatizate (APLP) susțin că în fiecare an se ciocnesc de indiferența oamenilor și, cu mici excepții, nimeni nu răspunde invitației lor de a pune mâna pe mătură.
„Nu fac nimic, doar se uită și râd”
Nadejda Arlet, administratoarea APLP-54/39 de pe strada Alecu Russo, are în gestiune nouă case cu 33 de scări. Curățenia în preajma blocurilor este menținută de trei măturători. Întrebată dacă la acțiunile de salubrizare participă și locatarii, Nadejda Arlet ne-a spus că urmează să facă adunări cu ei, dar experiența din anul trecut nu dă mari speranțe. „Anii trecuți, oamenii nu prea erau receptivi la rugămințile noastre de a face curățenie. Acum nimeni nu vrea să facă nimic. Numai aruncă gunoiul și strică. E greu. Înainte de sărbători o să organizăm lucrul cu locatarii”, a spus administratoarea. Și mai decepționat a fost Nicolae Grosu, administratorul APLP-21/208 de pe strada Grădina Botanică. „Niciun om nu vrea să iasă să facă curățenie. Niciunul. Ce folos că scriu anunțuri și vorbesc cu ei. Pe o ureche le intră și pe alta le iese. Toți sunt membri ai „Partidului Indiferenților”. Nu fac nimic, doar se uită și râd când mă văd văruind copacii sau trăgând cu sapa”, a spus Nicolae Grosu.
E dificil să comunici cu chiriașii
În gestiunea administratorului Vladimir Lae se află un fost cămin de pe bd. Cuza Vodă. O bună parte din locuințe sunt date în chirie persoanelor venite din zona rurală. „Anul trecut, înaintea sărbătorilor de Paști, am făcut curat cu vreo doi locatari de la o scară. Ceilalți treceau, ne lăudau, dar nu se întorcea niciunul să ia în mână o mătură. Oamenii sunt indiferenți. Aici trăiesc mulți la gazdă. Parcă toți suntem de acolo unde s-a născut veșnicia, dar în jurul nostru e dezastru”, a spus administratorul de bloc. Victor Telipan, un alt administrator de bloc de pe Drumul Viilor, susține că, în zilele de salubrizare, doar câțiva locatari răspund apelului de a face curățenie în curțile de bloc. Însă cei mai dificili sunt chiriașii. „Partea proastă este că în multe apartamente locuiesc chiriași, iar cu aceștia este foarte dificil să comunici, pentru că, în zilele de odihnă, mulți pleacă acasă, în sate, la părinți”, ne-a spus administratorul. El a adăugat că în curtea blocului este totuși curat, pentru că a angajat un măturător.
Pe de altă parte, administratoarea blocului de pe str. Gh. Cașu 20/3, Elena Dicusar, ne-a declarat că oamenii sunt receptivi la campania de salubrizare. „Avem un măturător care lucrează zi de zi, dar și oamenii dau o mână de ajutor. Nu am avut niciodată probleme, locatarii sunt înțelegători și ne ajută. Acum în jurul casei e curat, iar terenul de pe lângă casă arată îngrijit”, a declarat Elena Dicusar.
Precizăm că în Chișinău campania de salubrizare va continua până la sfârșitul lunii aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!