Externe

„Oamenii vor înțelege că ceva nu merge”. Putin nu știe ce să facă cu referendumurile de anexare la Rusia a teritoriilor ocupate

Rusia controlează acum 60,25% din regiunea Donețk, iar această cifră a crescut cu greu în ultima perioadă, din moment ce acum o lună era de 59,7%, potrivit calculelor Meduza. În ciuda acestui fapt, două surse Meduza, apropiate Kremlinului, Administrația Prezidențială a Federației Ruse nu a renunțat încă la ideea organizării, în toamnă, a unor referendumuri de anexare a autoproclamatelor LPR și DPR, ca și a teritoriilor ocupate din regiunile Zaporojie și Herson.

După cum a scris Meduza anterior, Kremlinul considera că ar putea organiza referendumurile respective pe 11 septembrie, adică de Ziua Unică a Votului, când Rusia va organiza alegeri pentru parlamentele regionale și mai mulți guvernatori. Conform planului autorităților ruse, până la acea dată trupele Federației Ruse și RPD urmau să controleze pe deplin regiunea Donețk.

Acum, Administrația Prezidențială ia în calcul o altă variantă: referendumurile ar trebui să aibă loc în continuare pe 11 septembrie, dar numai 60% din teritoriul regiunii Donețk va fi anexat Rusiei. Dacă trupele vor reuși ulterior să ocupe teritoriul restant, atunci aceasta va fi acesta va fi „atașat implicit Rusiei”.

Interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin, subliniază că, în mai-iunie, autoritățile ruse erau încrezătoare că până în septembrie regiunea Donețk avea să fie deja „de ceva vreme” sub controlul lor și că referendumul va putea fi pregătit „în liniște”. Iată că Kremlinul a apreciat din nou greșit situația de pe front.

Sursele Meduza au remarcat că autoritățile ruse sunt foarte reticente în a amâna din nou referendumurile (inițial, acestea fuseseră planificate pentru primăvară). Mai mult decât atât, reprezentanții administrațiilor pro-ruse ale teritoriilor ocupate au semnat deja documente privind pregătirile pentru vot, iar panouri publicitare în acest sens atârnă în așezările din regiunile Herson și Zaporojie, precum și în autoproclamatele DPR și LPR.

Cu toate acestea, administrația prezidențială lucrează deja la un scenariu alternativ – votul va avea loc în iarnă. Kremlinul speră că până în decembrie-ianuarie, trupele ruse vor reuși să cucerească regiunea Donețk – și să nu piardă controlul asupra teritoriilor deja ocupate. Potrivit interlocutorilor Meduza, scenariul cu votul dat în iarnă devine „din ce în ce mai plauzibil”.

Totodată, Kremlinul înțelege că o altă amânare a referendumurilor îi poate deruta pe cei care susțin războiul: „Oamenii vor înțelege că ceva nu merge, calculele nu se confirmă. S-ar putea să vadă asta ca pe o slăbiciune”.

Sursele Meduza subliniază că Administrația Prezidențială încă nu își dă seama cum să evite o astfel de desfășurare a evenimentelor. În orice caz, locuitorii din teritoriile ocupate de Rusia au început deja să se pregătească, treptat, pentru un astfel de scenariu. Potrivit interlocutorilor Meduza, acest lucru este dovedit de declarațiile șefului autoproclamatei LPR, Leonid Pasecinik, și ale șefului adjunct al „administrației militaro-civile” din regiunea Herson, Ekaterina Gubareva, că referendumurile vor fi organizate „doar după” capturarea întregii regiuni Donețk – fără a indica o dată anume.

Sursele Meduza au explicat că, dacă referendumurile vor fi amânate până în iarnă, atunci cel mai probabil tehnologii politici vor trebui să elaboreze „noi sloganuri și elemente de ideologie” pentru a le duce la îndeplinire. Anterior, Meduza scrisese că, pentru referendum, blocul politic intern al Administrației Prezidențiale a dezvoltat conceptul de „Noua Rusie”. Asta înseamnă că locuitorilor din teritoriile ocupate li se va explica faptul că după ce se vor alătura Rusiei, țara va deveni „mai puternică și mai bogată” și va „căpăta o nouă calitate”. O astfel de ideologie nu a fost pe placul lui Vladimir Putin și al membrilor Consiliului de Securitate, care consideră că țării „îi revine ceea ce este al ei, nu primește ceva nou”. Drept urmare, acum locuitorii din regiunile Herson și Zaporojie agită pentru referendum sloganuri precum: „Împreună cu Rusia” și „Un popor” (acest concept îi place demult lui Putin).

Potrivit a trei surse apropiate Kremlinului, decizia finală cu privire la data referendumurilor va fi luată de către Vladimir Putin în viitorul apropiat. Purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările Meduza, până la momentul publicării.

Unul dintre interlocutorii Meduza a explicat: „Pentru [șeful blocului politic intern al Kremlinului] Serghei Kirienko, în principiu, nu contează când au loc referendumurile. Dacă vor spune că vor avea loc în septembrie, se vor face atunci, totul este gata din punct de vedere tehnic. Dacă trebuie amânate, atunci nu este vina lui Kirienko, ci a armatei. Acesta este stilul lui – să facă, în zona lui, tot posibilul, pentru a-și arăta sârguința și eficiența.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *