Ultima oră

Oazu Nantoi: „Strategic este parteneriatul Kiev-Chișinău-Bruxelles”

Ce înseamnă ridicarea pe Olimpul politic a acestui om pentru partenerii şi adversarii din exterior? O convorbire la această temă cu analistul politic Oazu Nantoi.

Europa Liberă: Aşadar, Petro Poroşenko va fi sau este, după cum vorbesc certitudinile deja, preşedintele Ucrainei. Mulţi se aşteptau la o radicalizare a societăţii ucrainene în urma confruntării cu Rusia, radicalizare care să se exprime şi în vot. Iată însă că dl. Poroşenko, altminteri originar din Bolgrad şi vorbitor de limbă română, câştigă detaşat, lăsând mult în urmă concurenţii, inclusiv pe cei cu vederi mai radicale. Dvs. cum vedeţi şi vă explicaţi această victorie?

Oazu Nantoi: „În primul rând este evident că domnul Poroşenko în viziunea alegătorilor ucraineni simbolizează acele încercări de depăşire a haosului şi confruntărilor interne. Este foarte important că domnul Poroşenko este primul preşedinte al Ucrainei care a obţinut suport pe întreg teritoriul ţării, indiferent de zona de Vest, de Est. Tot el este primul în lista concurenţilor electorali.”

Europa Liberă: … cu excepţia, totuşi, a regiunilor care sunt controlate de combatanţi.

Oazu Nantoi: „Nu, acolo procentul de participare a populaţiei fireşte că este mai mic. Numai în două secţii de votare domnul Poroşenko este depăşit de domnul Dobkin. În rest şi acolo Poroşenko este primul printre concurenţii electorali. Este foarte important ca să înţelegem că alegerea domnului Poroşenko este un pas vital pentru Ucraina.

Înainte de alegeri s-au auzit voci că alegerile trebuie să se desfăşoare într-un singur tur, deoarece societatea ucraineană înţelege că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în zona de Est. Şi dacă alegerile s-ar fi desfăşurat în două tururi riscurile de destabilizare a situaţiei ar fi sporit. S-a reuşit depăşirea acestei faze.

Acum Ucraina trebuie să desfăşoare până în toamnă alegerile în Rada Supremă, ceea ce presupune resetarea clasei politice. Să nu uităm că Partidul Regiunilor, care a fost dominant, este puternic zdruncinat şi probabil va fi pe cale de dispariţie. Iar domnul Poroşenko şi domnul Kliciko înainte de a se lansa în campania electorală, unul – la funcţia de primar al municipiului Kiev, altul – la funcţia de preşedinte al Ucrainei, au decis să meargă împreună şi la alegerile în Rada Supremă, în Parlamentul Ucrainei. Ceea ce promite că aceşti doi politicieni vor avea o majoritate şi în Rada Supremă.

Încă un moment foarte important – acum la Comisia de la Veneţia se află proiectul noii Constituţii a Ucrainei. Deocamdată nu este clar care este conţinutul exact al acestei Constituţii. Se ştie doar că atribuţiile preşedintelui ţării vor fi reduse în favoarea Guvernului şi a Parlamentului. Doar după adoptarea acestei Constituţii vom şti foarte clar care sunt atribuţiile preşedintelui ţării şi care va fi spectrul politic în Rada Supremă după alegerile din toamnă.

Se ştie doar că domnul Poroşenko deja a declarat că Arseni Iaţeniuk ar putea să rămână în continuare prim-ministru al Ucrainei. Este un proces politic multidimensional, complicat, însă Ucraina cu brio a depăşit această fază strategică. Federaţia Rusă deja nu poate nega faptul că în Ucraina există un preşedinte legitim ales. Ceea ce înseamnă că Victor Ianukovici, care este evacuat pe teritoriul Rusiei, este un actor politic depăşit şi inutil. Federaţia Rusă deja va fi obligată să menţină un dialog cu administraţia de la Kiev. Totodată, acei care încearcă acum să distrugă statalitatea Ucrainei în zona de Est probabil se vor simţi demoralizaţi, deoarece este evident că scenariile conectare a Crimeii, ocupate de Rusia, cu aşa zisa Transnistrie prin intermediul zonei de sud-est, adică Novorosia, aceste scenarii au eşuat. Şansele de a restabili controlul asupra întregului teritoriu al Ucrainei, cu excepţia Crimeii, de către administraţia centrală de la Kiev fireşte că au sporit brusc.”

Europa Liberă: Am văzut deja comentarii că această victorie a domnului Poroşenko dă o speranţă că lucrurile se vor calma, că ucrainenii vor începe procesul de depăşire a crizei interne. Sunt atât de luminoase perspectivele?

Oazu Nantoi: „Perspectivele nu sunt luminoase deloc, deoarece ne este greu să ne imaginăm cât de dramatică este moştenirea regimului Ianukovici. Chiar recent Ministerul Afacerilor Interne a Ucrainei al declarat că în regiunea Doneţk 17 mii de miliţieni au trădat.

Ucraina a moştenit nişte structuri de stat, în special structuri de forţă, absolut nefuncţionale. Miliţia este paralizată pe interior de incompetenţă şi corupţie şi nu a fost în stare să anticipeze acele procese care au dus la pierderea controlului asupra administraţiilor locale din Doneţk şi Luhansk. Serviciul de securitate al Ucrainei este penetrat de agentura rusească. Să nu uităm că domnul Iakimenko, fostul director al acestui serviciu, a fugit în Rusia, ceea ce este destul de semnificativ. Armata ucraineană este demoralizată şi completată conform criteriului teritorial. Acum este practic tot nefuncţională ca şi miliţia. În asemenea situaţie, noua administraţiei de la Kiev a fost nevoită, a fost obligată să purceadă la constituirea gărzii naţionale din voluntari, care sunt gata să lupte pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Sigur că schimbările sunt pozitive pentru Ucraina. Problemele cele mai grave sunt în perspectivă. Aşteptările sunt foarte înalte în legătură cu alegerea domnului Poroşenko. Dar dânsul va avea nevoie de timp pentru ca, în paralel cu celelalte procese – alegeri în Rada Supremă şi adoptarea Constituţiei – să realizeze revigorarea structurilor de stat, ceea ce este foarte dificil. Prin urmare, anul 2014 în continuare va fi unul dramatic pentru Ucraina, nemaivorbind de relaţiile cu Federaţia Rusă în domeniul gazelor etc.”

Europa Liberă: Faptul că dl. Poroşenco, supranumit şi „regele ciocolatei”, unul dintre cei mai bogaţi ucraineni, a fost instalat în funcţia de şef al statului promite să facă viaţa mai dulce în ţara vecină?

Oazu Nantoi: „Alegerea domnului Poroşenko întruchipează şi aşteptările ucrainenilor la schimbări în domeniul social-economic. Echipa domnului Poroşenko a lansat şi un slogan că dacă domnul Poroşenko a fost în stare să asigure cu salariu decent 45 de mii de angajaţi în întreprinderile sale, va fi în stare să asigure şi 45 de milioane de cetăţeni ucraineni.

Fireşte că în campaniile electorale, în special care se desfăşoară în condiţii atât de dramatice, niţel se depăşeşte simţul raţionalului. Însă domnul Poroşenko are experienţă multiplă şi de guvernator al Băncii Naţionale, şi de om de business, şi de ministrul afacerilor externe. Se cunoaşte că el are viziuni liberale. A promis că îşi va vinde activele în cazul alegerii în funcţia de preşedinte al ţării. Dacă va fi realizat tandemul Poroşenko-Iaţeniuk se aşteaptă şi combaterea radicală a corupţiei, revigorarea economiei naţionale, care tot se află într-o situaţie destul de gravă.”

Europa Liberă: Ce înseamnă instalarea acestui şef de stat la Kiev pentru conducerea putinistă a Federaţiei Ruse?

Oazu Nantoi: „Trebuie să constatăm că Federaţia Rusă, în special domnul Putin, a ratat mai multe scenarii în raport cu Ucraina. Putin a eşuat atunci când a crezut că, prin intermediul negocierilor obscure cu Victor Ianukovici, va reuşi să atragă Ucraina în Uniunea vamală. Să nu uităm că Rusia, personal Putin i-a promis lui Ianukovici un credit de 15 miliarde de dolari, ceea ce trebuia să-i permită să ajungă până la următoarele alegeri prezidenţiale şi să fie reales în calitate de candidat dorit de Rusia. Acest scenariu a eşuat.

A eşuat scenariul cu evacuarea lui Ianukovici pe teritoriul Rusiei şi încercările de a-l face preşedinte al unei părţi a Ucrainei în zona de sud-est. Să nu uităm de Congresul deputaţilor de toate nivelele din 24 februarie din Harkiv care a fost organizat. Acest scenariu propus de Rusia la 17 martie, când aşa zisul club al prietenilor Ucrainei urma să decidă asupra convocării adunării constituante desfăşurării referendumurilor, iubite de Rusia şi de unii politicieni din Moldova, în diferite zone ale Ucrainei şi adoptarea unei Constituţii a Ucrainei federative cu statut de neutralitate garantat în plan internaţional. Putin „a reuşit” ca în campania prezidenţială nu a fost de facto nici un candidat pro-rus.

Domnul Poroşenko este un candidat pro-ucrainean, dar care din start a declarat că perspectiva europeană şi apartenenţa Crimeii nu se negociază. Rusia a eşuat atunci când a încercat să transforme Ucraina într-o zonă tampon între Rusia şi restul lumii. Rămâne de văzut cum noua administraţie de la Kiev va reuşi să reclădească relaţiile cu Rusia, care sunt extrem de importante.”

Europa Liberă: Cum se va proiecta alegerea domnului Poroşenko asupra relaţiilor moldo-ucrainene? Care, trebuie să recunoaştem, nu întotdeauna au fost o chiar idilă, au existat şi mai există suficiente probleme care trebuie rezolvate şi care au fost amânate sau trecute cu vederea.

Oazu Nantoi: „Există mai multe probleme, inclusiv în ceea ce priveşte frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina, proprietăţile Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, politicile coordonate între Kiev şi Chişinău în ceea ce se numeşte conflictul transnistrean. Consider că în această situaţie strategic este parteneriatul între Kiev-Chişinău şi Bruxelles. Anume această formulă, în opinia mea, permite să fie atins un parteneriat eficient între Kiev şi Chişinău în asigurarea securităţii regionale, într-o perspectivă mai îndelungată în soluţionarea conflictului transnistrean şi, totodată, în depăşirea acelor probleme care încă mai există în relaţiile dintre Ucraina şi Republica Moldova.”

Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *