Economie

Octavian Calmîc: Termenul-limită de dare în exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău este începutul anului 2019

Ministrul Economiei a spus că acesta a fost unul din subiectele-cheie discutate în cadrul reuniunii comisiei interguvernamentale moldo-române care s-a desfășurat pe 3-4 noiembrie la Chișinău.

„Proiectul este fezabil, avînd în vedere faptul că în scurt timp intrăm în procesul de proiectare”, de care se va ocupa compania Transgaz din România. Aceasta va colabora cu o companie din Republica Moldova care va prezenta informațiile primare ce țin de specificul nostru național. „Procesul de proiectare va dura pînă la șase luni. Presupunem că în toamna anului viitor va fi anunțată procedura de tender pentru selectarea companiei care se va ocupa de construcția gazoductului”, a declarat Calmîc.

”Respectiv, și pe teritoriul României urmează să fie construit un tronson de magistrală ca să avem acces la resursele de gaze naturale necesare pentru asigurarea necesității pieței noastre interne, conform capacităților estimate – de la 1,5 miliarde pînă la 2,2 miliarde de metri cubi, asta fiind capacitatea de transportare de gaze naturale prin această magistrală”, a mai spus ministrul Economiei.

”Gazoductul Ungheni-Chișinău este într-o fază avansată de proiectare. Avem un plan de proiectare. Sperăm ca firmele românești să participe la construcția acestui gazoduct și sperăm ca el să fie gata cît mai repede. România produce astăzi mai mult gaz decît are nevoie pentru consumul intern”, a menționat vicepremierul, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României, Costin Grigore Borc.

Oficialul român a adăugat că „Transgaz este o societate cu capital majoritar de stat, listată la Bursa de Valori București, o societate foarte performantă, care numai anul acesta a reușit să facă prin forțe proprii, să subtraverseze Dunărea într-un proiect de interconectare cu Bulgaria. Dacă nu mă înșel, este cea mai lungă subtraversare astăzi în Europa. A fost îndeplinită la termen și în cele mai bune condiții”.

Costin Grigore Borc a mai spus că România este disponibilă să cofinanțeze acest proiect, deopotrivă cu Banca Europeană pentru Investiții, Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție și alte instituții financiare.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *