Actualitate

Odată cu lactate rușii consumă cretă, săpun, var și gips. Cum detectezi aceste impurități

„Scopul falsificării este obținerea de profituri ilegale prin reducerea costurilor de producție ca urmare a înlocuirii neautorizate a materiei prime biologice valoroase cu materie prima mai puțin valoroasa. Într-un fel sau altul, cele mai multe metode moderne de falsificare se rezuma la schimbări tehnologice, utilizarea de materii prime ieftine și ajustarea parametrilor fizico-chimici pentru a atinge caracteristicele reglementate ale produselor”, – se arata intr-un raport al Rosselkhoznadzor .

O larga raspândire au capatat așa-numitele înlocuitoare de grăsimi de lapte, care reprezintă un amestec de grăsimi vegetale supuse modificărilor. Temperatura de topire a înlocuitorilor de grăsimi de lapte este similara cu cea a grăsimilor de lapte, fapt care le asigură proprietățile necesare și creste posibilitatile de falsificare.

Cum se falsifica laptele

Cel mai adesea, în loc de lapte natural întegral, producatorii folosesc lapte reconstituit cu adaos de grăsimi vegetale. Înlocuirea lapelui se face mai ales în cazul vânzarii de lapte de capră, care este mai scump.

Deseori are loc și substituirea laptelui natural cu cel ”normalizat”. Pentru că conținutul de grăsimi din laptele natural poate ajunge la 4,5 sau chiar 6,0%, substituirea laptelui cu unul normalizat de 2,5% poate asigura falsificatorului venituri solide.

În afară de apă, in lapte se mai adauga amidon, cretă, săpun, sodă, var, acid boric și salicilic sau chiar gips. Totul se face cu scopul falsificarii sau pentru a preveni înacrirea rapida. De fapt, cercetatorii indica ca alterarea laptelui nu este astfel prevenita, iar oamenii deseori capata sufera de pe urma intoxicarilor alimentare.

Cum detectezi ingredientele periculoase

Ingredientele periculoase pot fi detectate nu doar in laptele lichid, ci si in cel sub forma de praf. Gipsul sau creta adaugate in laptele praf se pot depista cu ajutorul unui test cu oțet. Daca se adauga o lingura de otet la un pic de ”lapte praf”, iar acesta începe să faca spuma, înseamnă că o parte din lapte praf este înlocuită cu creta – în cel mai bun caz, și în cel mai rău – cu gips.

Apoi, peste probele de lapte praf poate fi picurat și niste iod. În cazul în care acesta capata o culoare albastră, înseamnă că produsul conține amidon.

In plus, sa- raportat că, în laptele uscat, specialistii Rosselkhoznadzor au descoperit antibioticul metronidazol, care in cantitati mari duce la intoxicații și convulsii și reduce sensibilitatea organismului la medicamente. Determinarea prezenței antibioticelor poate fi facuta numai în condiții speciale, de laborator.

Cum de falsifica smântâna și cascavalul

Smantana este diluata de obicei cu apă, iaurt, brânză degresata, sunt introduse și uleiuri vegetale, proteine din soia, componente de calitate slabă din lapte, amidon, stabilizatori, agenți de aromatizare, sustine Rosselkhoznadzor.

Untul este falsificat prin înlocuirea grăsimii de lapte cu grasimi vegetale sau prin adăugarea de margarină sau altor grăsimi hidrogenate.

Cascavalul se falsifica prin cresterea conținutului de apă, înlocuirea grăsimii de lapte cu uleiuri vegetale, introducerea de proteine din soia, reducerea grăsimilor etc.

Autoritatile ruse au observat o cresterea a falsificarii produselor alimentare dupa lansareaprogramul de substituție a importurilor, lansat în legătură cu embargoul impus de Moscova împotriva Occidentului. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *